Advertisement

Chelsean ex-juniorivalmentajat rasismikohun keskellä – kohtelivat tummaihoisia pelaajia kuin kulkukoiria

Vuosikausia Chelsean juniorivalmentajina toimineet Graham Rix ja Gwyn Williams ovat joutuneet kovien syytösten kohteeksi tummaihoisten pelaajien kohtelun takia.

Graham Rix (vas.) on myös Jose Mourinholle tuttu mies. Kuva: alloverpress.fi

60-vuotias Rix on entinen Englannin maajoukkuepelaaja, joka pelasi toistakymmentä vuotta Arsenalin paidassa Englannin pääsarjassa 70- ja 80-luvulla. 54-vuotias Williams on puolestaan yksi Englannin tunnetuimmista juniorivalmentajista. Kaksikko valmensi aiemmin yhdessä Chelsean juniorijoukkueita.

Tällä viikolla he ovat joutuneet rajujen syytösten kohteeksi, kun brittilehdet Daily Mail ja Guardian ovat julkaisseet tietoja kaksikon käytöksestä tummaihoisia pelaajia kohtaan. Kolme Chelsean junioripelaajaa on lähestynyt seuraa kirjeellä, jossa kerrotaan heidän kokemastaan kohtelusta 1990-luvulta lähtien.

Aluksi poliisi selvitti tapahtumaa, mutta reilun puolen vuoden jälkeen päätti lopettaa tutkinnan. Tapauksen käsittely sai kuitenkin jatkoa, kun Chelsea päätti käynnistää asiasta oman tutkimuksensa.

Brittilehtien haltuunsa saaman materiaalin mukaan Rix ja Williams ovat käyttäytyneet todella ilkeästi tummaihoisia pelaajia kohtaan. Kielenkäyttö on ollut avoimen rasistista ja lisäksi he ovat loukanneet nuorten pelaajien fyysistä koskemattomuutta.

Pelaajien mukaan heitä kohdeltiin kuin kulkukoiria. Sanat kuten ”nigger” tai ”black bastard” olivat jatkuvassa käytössä, mutta vieläkin pahempia solvauksia kuultiin. Lisäksi valmentajat puuttuivat hyvin intiimeihin asioihin. Williamsin väitetään jopa lääppineen nuoria poikia.

Ruud Gullit toimi 1990-luvulla Chelsean managerina, mutta kolmen pelaajan kirjelmän mukaan Rix ja Williams eivät käyttäneet sopimatonta kieltä rastatukkaisen hollantilaisen ollessa kuuloetäisyydellä.

Rixillä ja Williamsilla on myös hieman kyseenalainen tausta, sillä kumpikin on joutunut sivuraiteelle seksuaalisten hölmöilyjen takia. Rix myönsi vuonna 1999 olleensa kahdesti seksuaalisessa kanssakäymisessä 15-vuotiaan tytön kanssa. Hän sai 12 kuukauden vankilatuomion, josta hän istui puolet. Lisäksi hän joutui kymmeneksi vuoden pannaan urheiluun liittyvistä tehtävistä. Kun kymmenen vuotta oli kulunut, Chelsea palkkasi hänet uudelleen. Tällä hetkellä hän ei kuitenkaan enää seurassa valmenna.

Gwyn Williams Leedsin väliaikaismanagerina vuonna 2008. Kuva: alloverpress.fi

26 vuotta Chelseassa työskennellyt Williams oli seuran ex-puheenjohtajan Ken Batesin luottomies. Vuonna 2006 Bates houkutteli juniorivalmentajan perässään Leedsiin. Williams joutui kuitenkin jättämään teknisen johtajan paikkansa Leedsissä vuonna 2013, koska oli lähettänyt useille henkilöille pornografisia kuvia.