Advertisement

Kanen tahti hidastunut – Onko Tottenham todellisissa vaikeuksissa?

Tottenhamia pidettiin ennen kauden alkua yhtenä Valioliigan mestaruustaistelun mustana hevosena. Loistavaa työtä tehnyt Mauricio Pochettino johdatti seuran viime kaudella toiseksi. Ensimmäisellä kaudellaan seura hyytyi loppukaudesta ja pitkään mestaruustaistelussa mukana ollut joukkue jäi lopulta sarjan kolmanneksi.

Kesällä vaikutti, että Tottenham lähtee kauteen hyvin maltillisilla muutoksilla. Lopulta siirtoikkunan loppupuolella seuraan liittyivät Davinson Sánchez, Serge Aurier, Fernando Llorente, Juan Foyth sekä Paulo Gazzaniga. Listan jälkimmäinen toimii tällä hetkellä seuran kolmosveskarina, mutta pelasi Crystal Palacea vastaan pelatun ottelun. Hieman haparoiden, mutta maalivahti esitti ottelussa myös muutaman paraatitorjunnan ja piti maalinsa tuossa ottelussa puhtaana. Foyth ei ole pelannut Valioliigassa vielä otteluakaan ja myös Llorenten peliaika on ollut hyvin kortilla. Aurier sekä Sanchez puolestaan ovat olleet joukkueessa toistaiseksi suuressa roolissa.

Joukkue on ollut hyvin kompakti, taitava ja erittäin nopea. Se on sisäistänyt managerinsa pelitavan aukottomasti ja ajoittain näyttänyt olevan täysin valmis haastamaan kenet tahansa koska vain. Pochettino itse on ehtinyt jo julistaa seuransa yhdeksi Euroopan parhaista joukkueista. Onko joukkue kuitenkaan loppujen lopuksi niin hyvä? Yksittäisissä otteluissa joukkue on osoittanut olevansa juuri tätä. Hyvänä osoituksena ovat kaksi loistavaa ottelua hallitsevaa Mestarien liigamestaria vastaan. 1-1 vierastasapeli ja maaginen 3-1 kotivoitto kertovat paljon.

Seura ei kuitenkaan ole voittanut pitkään aikaan mitään suurta. Yksittäisiä otteluita kyllä ja samoin se on varteenotettava Valioliigamestaruuden haastaja jo kolmatta vuotta peräkkäin. Mutta mestaruudet? Ei näy. Toinen huolestuttava piirre joukkueessa on Harry Kane. Kun Kane pelaa hyvin, Tottenham voittaa. Kun Kane pelaa heikosti, Tottenhamilla on suuria vaikeuksia. Tilanteesta tulee hieman mieleen seuran tilanne edellisen suuren pelaajan ollessa seurassa. Gareth Bale ja Tottenham olivat hyvin samantapainen joukkue kun Kane ja Tottenham.

On ehdottomasti liian raakaa nimittää Tottenhamia yhden miehen joukkueeksi. Manchester Cityn manageri Pep Guardiola on jo ehtinyt kutsua Tottenhamia hieman halveksuttavasti Kane-joukkueeksi. Tottenham ei missään nimessä ole yhtä kuin Kane. Se on silti aivan liian riippuvainen Kanesta. Englantilainen on parhaimmillaan uskomaton maalintekijä. Mutta kuten monilla maalintekijöillä, myös hänelle tulee kuivia kausia ja tuolloin Tottenham on vaikeuksissa.

Yksi tällainen kuiva kausi Kanella on menossa juuri nyt. 15 ottelussa 13 maalia Tottenhamille viimeistellyt englantilainen on pelannut nyt peräti neljä ottelua ilman maalia. Kane loukkaantui Liverpoolia vastaan pelatussa Valioliigaottelussa. Tuossa ottelussa Kane ehti tehdä joukkueelleen kaksi maalia ja antaa yhden maalisyötön. Kyseisen ottelun jälkeen Kane ei ole onnistunut maalinteossa. Tuon jälkeen alkoivat myös Tottenhamin vaikeudet Valioliigassa.

Manchester Unitedia vastaan pelattu ottelu jäi Kanelta loukkaantumisen takia väliin. United oli tuossa ottelussa 1-0 maalein parempi. Crystal Palacen Tottenham onnistui voittamaan juuri ja juuri. Tasapeli tai jopa Palacen voittokaan ei olisi pelitilanteisiin nähden ollut huutava vääryys. Arsenalia vastaan Tottenham oli täysin aseeton ja Arsenal vei Pohjois-Lontoon derbyn 2-0 numeroin. Pelillisesti Arsenal oli myös useamman askeleen paikallisvastustajaansa edellä. Näiden otteluiden väliin mahtui toki loistavasti menneet Real Madrid-ottelut, joissa Kane oli mukana, muttei onnistunut maalinteossa.

Kane tarvitsee ympärilleen hyviä pelaajia ja juuri sellaisia häneltä löytyy Tottenhamista muun muassa Dele Allin ja Christian Eriksenin muodossa. Ilman hyviä pelaajia myöskään Kane ei tekisi maaleja niin paljon kun hän nykyisin tekee. Tottenham on kuitenkin hieman liikaa riippuvainen Kanen vireestä. Crystal Palacen tasoiset joukkueet Tottenhamin pitäisi hoitaa helposti vaikka Kane ei vireessä olisikaan. Mikäli Kane ei löydä maalijyväänsä uudelleen pian, tai mikäli englantilaiselle tulee myöhemmin uusi kuiva jakso, tulee seura olemaan vaikeuksissa Valioliigassa jatkossa. Etenkin mikäli se haluaa olla mukana edes näennäisesti taistelussa mestaruudesta, joka tällä hetkellä näyttää vahvasti menevän Manchesterin kaksikon suuntaan.

Paljon on puhuttu myös siitä, että muun muassa Real Madrid olisi kiinnostunut hankkimaan Kanen joukkueeseensa. Tottenham varmasti haluaa pitää pelaajan itsellään, mutta joidenkin lähteiden mukaan se voisi olla valmis kuuntelemaan noin 200 miljoonan punnan tarjousta pelaajastaan. Bale myytiin Real Madridiin aikoinaan noin puolta pienemmällä summalla. Normaalisti mikäli seura haluaa nousta maailman parhaiden joukkoon, sen pitää pitää kiinni parhaista pelaajistaan hinnalla millä hyvänsä. Tottenhamin tapauksessa Kane on kuitenkin niin iso osa seuran hyökkäystä, että jossain mielessä pelaajan myynti tuolla summalla saattaisi olla jopa järkevää. Tuolloin seura voisi rakentaa joukkuettaan entistä kokonaisvaltaisemmin.

Luultavasti Kane ei kuitenkaan halua siirtyä pois Tottenhamista ja ainakin omien sanojensa mukaan hän nimenomaan haluaa pelata koko uransa Tottenhamissa. Tämä on nykyjalkapallossa harvinaista ja tuollaista pelaajaa pitää arvostaa. Tottenhamin kannalta olisi erittäin tärkeää keksiä tapa tehdä maaleja ja pärjätä myös ilman talismaaniaan.

Kuva: Alloverpress.fi