Advertisement

Kommentti: Wigan minkä teit – FA Cup tarjoaa jälleen todellisia tuhkimotarinoita

FA Cup on tunnettu kilpailuna, joka parhaimmillaan tarjoaa uskomattomia tuhkimotarinoita. Yksi tällainen nähtiin jälleen eilen illalla, kun Ykkösliigassa pelaava Wigan tiputti Valioliigaa koko kauden dominoineen Manchester Cityn laulukuoroon viidennellä kierroksella. Wigan on ollut historian saatossa FA Cupissa Citylle todellinen peikko, mutta joukkueiden väliset tasoerot eivät ole koskaan olleet yhtä suuret kuin tällä kaudella.

Vuonna 2013 Wigan voitti Cityn finaalissa 1-0 voittaen samalla koko turnauksen. Tuolloin Wigan pelasi myös Valioliigassa, josta se tosin putosi kauden päätteeksi Mestaruussarjaan. Seuraavana vuonna Wigan pudotti Cityn neljännesvälierissä ja tällä kaudella viidennellä kierroksella. Tämän vuoden Wigan pelaa todella Ykkössarjassa, jossa sen kausi on mennyt tosin hyvin.

City on dominoinut sekä Valioliigaa että Mestarien liigaa mielin määrin ja eilisessäkin ottelussa Edersonia, Nicolas Otamendia, Vincent Kompanya sekä Raheem Sterlingia lukuun ottamatta kaikki joukkueen ykkösnimet nähtiin kentällä. Ottelun tulokseen vaikutti varmasti paljon Fabian Delphin ensimmäisen puoliajan loppupuolella saama punainen kortti, joka aiheutti todellisen tunteiden purkauksen molempien joukkueiden toimesta. Punaisessa kortissa ei ollut tosin mitään epäselvää, sillä Delp tuli voimalla tilanteeseen nappulat puhtaasti edellä.

Kuva: Alloverpress.fi

Ennen Cityä Wigan oli raivannut tieltään jo West Hamin ja Bournemouthin. Wigan kohtaa seuraavassa ottelussa neljännesvälierissä Southamptonin. Myöskään tästä ottelusta ei ole tulossa Wiganille helppo, mutta se on osoittanut uskomatonta venymiskykyä, joten kaikki on myös tuossa ottelussa sen kannalta mahdollista.

Wigan ei ole ainoa kuluvan kauden sankaritarina FA Cupissa. Wiganin kanssa Ykkösliigassa pelaava Rochdale pakotti kotikentällään Tottenhamin uusintaotteluun Wembleylle. Rochdale on tosin hyvin kaukana jatkopaikasta seuraavalle kierrokselle, mutta jo tuo kyseinen 2-2 tasapeli oli uskomaton suoritus itsessään. Rochdale on nimittäin Ykkössarjassakin tällä hetkellä heikoin joukkue ja hyvin suurella todennäköisyydellä se tulee putoamaan sarjaporrasta alaspäin.

FA Cupin arvostusta lisää ehdottomasti sen yllätyksellisyys. Maailmassa ei ole yhtään toista kilpailua, jossa ns. selkeät altavastaajat pystyvät tarjoamaan vastaavanlaisia paukkuja suuria vastaan kuin FA Cupissa.

Vuonna 2014 Wiganin lyötyä Manchester Cityn se kohtasi seuraavalla kierroksella Arsenalin, joka tiputti Wiganin jatkosta tuolloin ja eteni Mestaruuteen saakka. Finaalissa Arsenal oli kuitenkin erittäin kovilla Hull Cityn kanssa, jota vastaan se oli jo 0-2 tappiolla kahdeksan peliminuutin jälkeen. Arsenal tuli tuolloin tasoihin varsinaisella peliajalla ja voitti ottelun lopulta jatkoajalla. Hieman paremmalla tuurilla Hull olisi juhlinut mestaruutta tuolloin ja se olisi ollut jälleen yksi tällainen tuhkimotarina. Hullin pääseminen finaaliin oli jo ilmiömäinen suoritus.

FA Cupin yllätyksellisyyttä voidaan osittain selittää suurseurojen panostuksella muihin kilpailuihin. Tämä pätee kuitenkin vain osin yllätysten sattuessa. Esimerkiksi juuri eilen nähty ottelu on hyvä esimerkki siitä, että City halusi panostaa myös tähän kilpailuun lähtemällä otteluun erittäin vahvalla joukkueella. Myös Tottenham marssitti Rochdalea vastaan erittäin vahvan kokoonpanon.

Jalkapalloromantikkojen kannalta juuri tällaiset ottelut ovat kuitenkin lajin suola. Totta kai on hienoa katsoa, kun kaksi uskomattoman kovaa joukkuetta ottavat yhteen Mestarien liigassa. Kuitenkin ainakin allekirjoittanut syttyy aivan yhtä paljon otteluista, jossa pieni altavastaaja antaa kaikkensa ja saa palkinnoksi superjoukkueen päänahan. Ja Wiganin yleisö eilisessä ottelussa oli uskomaton. Tunnelma välittyi television kautta kotisohville todella vahvasti.

Jalkapallo yksinkertaisesta vain on mahtavaa!

Seuraa myös Twitterissä!
@pasi_rosti
@Vaihtopenkkicom