Advertisement

Mielipide: Pelaajiin käytetty 650 miljoonaa, mutta seuran oma kasvatti on Manchester Unitedin tämän hetken paras pelaaja

Manchester United on käyttänyt nykyjoukkueeseensa huimat 648 miljoonaa puntaa. Tästä huolimatta joukkueen tämän hetken paras pelaaja on akatemiasta ykkösjoukkueeseen kasvanut Jesse Lingard. Lingard on hyvä todiste sille, ettei joukkueeseen aina tarvitse ostaa kovalla rahalla tähtipelaajia. Tähtipelaaja voi kasvaa sellaiseksi myös seuran sisältä.

Manchester United ei ole aina ollut tunnettu kovin laadukkaasta juniorituotannosta. Toki pitkän historian saatossa seurasta on tullut useita loistavia pelaajia, jotka ovat kasvaneet nuorisojoukkueiden kautta ykkösjoukkueeseen ja sitä kautta jopa maailmantähteyteen saakka. Tämä on kuitenkin ollut harvinaista seuran pitkäaikaisen managerin Sir Alex Fergusonin jäätyä eläkkeelle seuran managerin tehtävistä.

Tuon jälkeen seurassa on keskitytty entistä enemmän jo valmiiden pelaajien tuomiseen seuraan. On sanomattakin selvää, että kun pelaaja tulee toisesta seurasta ja toisesta liigasta, siirtoon liittyy aina riskejä. Sopeutuuko pelaaja seuraan? Sopeutuuko pelaaja Valioliigaan? Kuinka herkkä uusi pelaaja on loukkaantumisille? Tässä mainittuna vain muutama huomioitava seikka.

Seuran nykyinen manageri Jose Mourinho on puolentoista seurassa viettämänsä kauden aikana tuonut joukkueeseen uusia pelaajia noin 300 miljoonalla punnalla. Mourinhon aikana seuraan ovat tulleet Eric Bailly, Nemanja Matic, Henrikh Mkhytaryan, Romelu Lukaku, Victor Lindelöf, Paul Pogba sekä Zlatan Ibrahimovic. Näistä viimeinen tosin tuli ilmaissiirrolla, mutta joukkue maksoi pelaajalle sievoisen rahasumman, jotta ruotsalainen valitsi Unitedin monien vaihtoehtojen joukosta.

Manageri itse kertoo, ettei summa ole lähellekään riittävä, mikäli seura haluaa taistella mestaruudesta. Mourinho onkin hyvä esimerkki managerista, joka ei niinkään keskity seurasta kasvaviin tulevaisuuden lupauksiin, vaan hankkii pelaajat mieluummin muualta.

Mourinho käyttää tunnetusti paljon rahaa uusiin pelaajiin ja toisinaan hankinnat eivät osu aivan nappiin. Historian saatossa Mourinhon hutiostoksiin on kuulunut sellaisia pelaajia kuin Andrey Shevchenko, Shaun Wright-Phillips, Ricardo Quaresma, Juan Cuardado ja Filipe Luis. Tässä siis muutama esimerkki Mourinhon aiempiin seuroihin hankkimista floppipelaajista, joista oli maksettu kohtalaisen suuria summia. Hieman pienemmillä summilla hankittuja floppeja onkin sitten jo paljon enemmän. Vastaavasti toki huippuvahvistuksiakin löytyy useita kaikkialta, missä portugalilainen on valmentanut.

Tällä kaudella Mourinhon seuraan hankkima Mkhytaryan aloitti kymppipaikalla vakuuttavasti. Hän teki maaleja ja syötti niitä. Armenialainen oli jatkuvasti vaarallinen hyökkäyspäässä lähellä vastustajan maalia. Jotain kuitenkin tapahtui ja pelaajan tahti hiipui. Lopulta Mourinho ensin penkitti pelaajan ja lopuksi siirsi kokonaan kokoonpanon ulkopuolelle.

Tuossa vaiheessa esiin astui Lingard. 25-vuotias englantilainen on ollut tällä kaudella Manchester Unitedin yksi parhaista pelaajista, ellei jopa paras. Lingard on seuran oma kasvatti, joka kypsyi aikansa hakien vauhtia uralleen muun muassa lainasopimuksien turvin. Näistä viimeisin oli kaudella 2014 – 15, jolloin Lingard pelasi lainalla Mestaruussarjan Derbyssä helmikuusta kauden loppuun.

Nyt Lingard on kypsynyt todelliseksi tähdeksi. Tilastot eivät koskaan valehtele ja Lingard on tilastojen valossa tehnyt Unitedille kuluvalla kaudella 27 pelaamassaan ottelussa 11 maalia ja antanut viisi maalisyöttöä. Lingard on pelannut kauden aikana keskimäärin 52 minuuttia ottelussa.

Maajoukkueeseen saakka noussut Lingard antaa uskoa myös muille nuorille pelaajille ja siihen, että toisinaan paras ratkaisu on katsoa mitä seuran sisältä on kasvamassa. Lingard on ollut erittäin hyvä koko kauden ajan. Etenkin Arsenalia vastaan pelatussa vierasottelussa nuori englantilainen oli joukkueensa tärkein pelaaja yhdessä maalivahti David De Gean kanssa. Maalivahti piti huolen, ettei kotijoukkue onnistu maalinteossa ja Lingard toi pisteet kotiin kahdella maalillaan.

Nykyisestä Unitedista löytyy myös toinen seuran oma kasvatti, joka kuuluu seuran parhaisiin pelaajiin. Myös tämä kyseinen nuorukainen on noussut kuluvalla kaudella Englannin kantaviin voimiin. Marcus Rashfordin ja Lingardin myötä Mourinholla on erinomainen seuran juniorijoukkueista kasvanut kaksikko, jonka ympärille tulevaisuus on rakennettava hyökkäyspelaamisen suhteen. Mikäli heidän tilalleen ei sitten hankita suurella rahalla pelaajaa, jonka on määrä tulla seuraavaksi kalliiksi flopiksi.

Kuva: Alloverpress.fi