Advertisement

Tottenham-pakki palasi kuntoon psykologien avulla

Vuosi 2017 on ollut äärimmäisen haastava Tottenhamin vasemmalla laidalla viihtyvälle Danny Roselle. Hän loukkasi polvensa tammikuun viimeinen päivä pelatussa Valioliigan ottelussa Sunderlandia vastaan. Rose uskoi ensin olevansa sivussa joitain viikkoja, mutta viikot muuttuivat kuukausiksi ja kesäkin tuli ja meni. Joukkueesta sivussa oleminen oli turhauttavaa.

Urheilupsykologit ovat suhteellisen uusi käsite huippu-urheilun maailmassa. Fyysisille vammoille on aina haettu uusimmat hoidot ja parhaat mahdolliset avut, mutta henkiset ongelmat ratkaistiin korkeintaan juttelemalla valmentajan kanssa. 2000-luvulla psykologin käyttö on yleistynyt ja ainakin Rosen se auttoi vaikean ajan yli.

”Luulin, että olisin sivussa muutaman viikon, mutta viikot muuttuivat kuukausiksi enkä nähnyt itseäni pelaamassa ihan hetkeen”, Rose sanoi BBC Sportin mukaan. ”On hyvä puhua ihmisille ja jakaa ongelmat. Toivon, että olisin tehnyt niin heti loukkaantumiseni alusta.”

”Tunnen oloni vahvemmaksi nyt. Tämä oli ensimmäinen vakava loukkaantumiseni 10 vuoden ammattilaisuralla. Koputan puuta ettei sitä tapahdu enää. Mutta jos tapahtuu, tiedän mitä odottaa. Auttaa kun tiedän, että en ole yksin. On ihmisiä jotka haluavat auttaa, eikä pelkästään jalkapallon parissa. Heidän ajatuksensa voivat auttaa kehittymään, ei pelkästään fyysisesti vaan henkisestikin.”

Rose palasi viimein kentälle 17. lokakuuta pelatussa Mestarien liigan ottelussa Real Madridia vastaan. Manageri Mauricio Pochettino vaihtoi hänet kentälle viimeiseksi kymmeneksi minuutiksi.

”Mielestäni se, että hän laittoi minut kentälle, vaikka vain kymmeneksi minuutiksi, oli hieno teko hänen osaltaan”, Rose kehui. ”Hän sai minut tuntemaan itseni osaksi joukkuetta taas, vaikkei hänen olisi tarvinnut vaihtaa minua kentälle.”

Viikkoa myöhemmin liigacupin ottelussa West Hamia vastaan Rose oli jo avauskokoonpanossa. Viime viikonloppuna Valioliigassa Crystal Palacea vastaan hän pelasi 90 minuuttia ja tuli vaihtoon vasta lisäajan ollessa jo käynnissä.

Pahin vaikuttaisi Rosen osalta olevan takana päin. Seurajoukkueeseen paluun lisäksi hän tekee tällä viikolla paluun myös maajoukkueeseen, kun Gareth Southgate valitsi hänet mukaan joukkueeseen, joka kohtaa harjoitusotteluissa Saksan ja Brasilian.