Advertisement

Valioliigan kesähankintojen kymppilista topeista ja flopeista

Flopit

10. Jerman Defoe, AFC Bournemouth

Jermaine Defoe siirtyi kesällä Bournemouthiin Mestaruus-sarjaan pudonneesta Sunderlandista, jolle hyökkääjä teki viime kaudella 15 Valioliigamaalia. Vaikka pelaajalla on ikää jo 35 vuotta, englantilainen on yhä laadukas pelaaja, jolla hyvänä päivänä olisi edelleen annettavaa jopa Englannin maajoukkueelle. Kuluvan kauden alku on ollut kuitenkin sekä Defoelle että Bournemouthille hankala. Pelaaja on onnistunut tekemään kahdeksassa ensimmäisessä ottelussa vain yhden maalin. Defoe on edelleen nopea ja hieman paremmalla tuurilla hänellä olisi tälläkin kaudella pari maalia nykyistä enemmän. Kunhan pelaaja alkaa saada lisää tukea muulta joukkueelta, voidaan Defoelta odottaa kuluvallakin kaudella reilua 10 maalia. Tällä hetkellä englantilainen ei ole kuitenkaan vielä päässyt aivan odotetunlaiselle tasolle.

9. Kelechi Iheanacho, Leicester

Manchester Cityssä varahyökkääjän roolissa viime kaudet toiminut nuori nigerialainen Iheanacho teki peliaikaansa nähden hyvin maaleja. 21-vuotias on erittäin taitava maalintekijä, joka omaa hyvän maalivainun. Toistaiseksi pelaajalla ei ole takanaan kuitenkaan yhtään täyttä 90-minuuttista Valioliigassa. Kuudessa ottelussa pelaaja on saanut keskimäärin 33 minuuttia peliaikaa ottelua kohden. Myös maalisarake näyttää toistaiseksi puhdasta nollaa. Jamie Vardy on joukkueen selkeä ykköshyökkääjä Sinji Okazakin ollessa kakkosvaihtoehto. Iheanacho tuo hyökkäysosastolle selkeästi lisää kilpailua, mutta toistaiseksi nigerialainen ei ole onnistunut odotetulla tavalla.

8. Fernando Llorente, Tottenham

Swanseasta Tottenhamiin siirtoikkunan viimeisenä päivänä siirtynyt Llorente uskoi varmasti saapuessaan Lontooseen, että olisi mukana joukkueen pelaavassa kokoonpanossa hieman enemmän. Swanseassa viime kausi sujui mallikkaasti ja osumia syntyi 15. Kuluvalla kaudella Valioliigassa pelaaja on päässyt kentälle vaihdosta vain kolme kertaa ja peliminuutteja näissä kolmessa ottelussa on tullut yhteensä vain 22. Mestarien liigassa peliaikaa on tullut hieman enemmän ja tiistain ottelussa Real Madridia vastaan Llorente viihtyi kentällä peräti 80 minuutin verran. Pelaaja hankittiin Harry Kanen kirittäjäksi, mutta peliaika Englannin ykköshyökkääjän takana on ollut ja tulee jatkossakin olemaan hyvin tiukassa. Llorente on erinomainen maalintekijä, mutta odotukset pelaajaa kohtaan ovat huomattavasti nähtyä korkeammalla.

7. Javier Hernandez, West Ham

Bayern Leverkusenista 16 miljoonalla punnalla West Hamiin saapuneesta Hernandezista odotettiin pelastajaa joukkueen pitkään jatkuneeseen maalinteko-ongelmiin. Suhteellisen pienen siirtosumman johdosta pelaajan hankinta oli kaikkea muuta kuin riski. Hernandez on myös todistanut Manchester Unitedissa kykenevänsä tekemään maaleja myös Valioliigassa. Kahdeksassa kuluvan kauden ottelussa maaleja on syntynyt kuitenkin vain kolme. Määrä ei sinällään ole huono, mutta ei täysin sitä, mitä pelaajalta odotettiin. Osasyy on meksikolaisen pelaaminen usein laiturina keskushyökkääjän sijaan, joka on pelaajalle huomattavasti ominaisempi rooli. Pelaajalta on lupa odottaa tulevaisuudessa paljon enemmän. Pelaajan motivaatio on korkealla ja Hernandez on itse kertonut olevansa valmis pelaamaan vaikka laitapuolustajana, mikäli se auttaa joukkuetta.

6. Marko Arnautovic, West Ham

Toinen West Hamin profiilihankinta Arnautovic saapui Lontooseen Stokesta. Stokessa pelaaja oli viime kaudella yksi joukkueensa parhaita pelaajia. Arnautovic teki kuusi maalia ja antoi viisi maaliin johtanutta syöttöä. Tällä kaudella pelaaja ei ole onnistunut uudessa joukkueessa kummassakaan viidessä pelaamassaan ottelussa. Odotukset pelaajaa kohtaan olivaat West Hamissa huomattavasti korkeammalla ja myös joukkueen manageri Slaven Bilic on paljastanut, että hyökkääjän ura uudessa seurassa on lähtenyt hieman hitaasti käyntiin. West Hamin pelityyli eroaa hyvin paljon Stoken pelityylistä, joten totutteluun menee varmasti vielä aikaa. Toistaiseksi pelaaja joutuu kuitenkin floppilistan sijalle kuusi odottamaan parempia aikoja.

5. Viktor Lindelöf, Manchester United

Sijalla 5 floppilistalta löytyy Manchester Unitedin puolustaja Victor Lindelöf. Benficasta reilulla 30 miljoonalla punnalla hankittu ruotsalainen on erittäin lupaava pelaaja, jolta olisi voinut odottaa Valioliigassa hyvin paljonkin. Lindelöf on joutunut Jose Mourinhon joukkueessa hieman sijaiskärsijän rooliin, sillä Mourinho hankki ruotsalaisen seuraan, jossa oli jo hyvin paljon laadukkaita keskuspuolustajia. Ruotsalaisen on ollut hyvin vaikea päästä murtautumaan Unitedin avauskokoonpanoon tai kokoonpanoon ylipäätään. Mestarien liigassa Lindelöf on päässyt pelaamaan kahdessa ottelussa ja pelasi näissä täydet minuutit. Ottelut päättyivät Unitedin voittoon. Ruotsalaiselta voidaan tulevaisuudessa odottaa paljonkin, mutta peliaikaa pitäisi alkaa löytyä myös Valioliigassa. Odotusarvot suuren siirtosumman takia olivat ruotsalaista kohtaan jo lähtökohtaisesti suuret, mutta näihin odotuksiin Lindelöf ei ole onnistunut toistaiseksi vastaamaan.

4. Wilfried Bony, Swansea

Swanseassa loistavaa jälkeä edellisellä visitillään tehnyt Wilfried Bony ei tällä kerralla ole onnistunut odotetunlaisesti. Bony on pelannut neljässä ottelussa kuluvalla kaudella, muttei ole onnistunut maalinteossa kertaakaan. Pelaaja sai vanhaan seuraansa palatessaan sankarin vastaanoton ja odotukset pelaaja kohtaan olivat Walesissa korkealla. Toistaiseksi Bony ei ole onnistunut täyttämään häneen asetettuja odotuksia. Pelaajalla on toistaiseksi ollut hieman vaikeaa päästä Swanseassa avauskokoonpanoon. Pelaaja on edelleen hyvä maalintekijä, mutta maalien tekeminen on ollut hyvin vaikeaa. Se on ollut sitä jo muutaman viimeisen kauden ajan. Mikäli pelaaja onnistuu saamaan lisää peliaikaa, tehoja alkaa myös varmasti syntyä enemmän. Swansean ykköshyökkääjä on tällä hetkellä loistavaa kautta pelaava Tammy Abraham. Abrahamia on tällä hetkellä hyvin vaikea sivuuttaa kokoonpanossa, mutta jotain Bonyn on tehtävä toisella tavalla, mikäli haluaa nousta odotetulle tasolle.

3. Renato Sanches, Swansea

Kuva: Alloverpress.fi

Bayern Münchenistä lainalle Swanseaan saapuneen portugalilaisen huippulupauksen Renato Sanchesin kuluva kausi on ollut suuri pettymys. Pelaaja ei ole onnistunut sopeutumaan Valioliigan fyysisyyteen. Viimeinen peli Huddersfieldiä vastaan meni pelaajalta ohi loukkaantumisen takia. Pelaaja on näyttänyt kentällä ajoittain epävarmalta. Pelaajan ratkaisut kentällä vievät toisinaan liian pitkään ja ovat johtaneet myös pallonmenetyksiin. Potentiaalia pelaajalla on, mutta odotukset ovat olleet pelaajaan osittain ylimitoitettuja. Joka tapauksessa Sanches ei ole onnistunut nousemaan Valioliigassa tasolle, jota siellä pelaavalta keskikenttäpelaajalta odotetaan.

2. Gylfi Sigurdsson, Everton

Kuva: Alloverpress.fi

Islantilainen siirtyi suurin odotuksin Evertoniin lähes 45 miljoonan punnan saattelemana. Kausi on ollut toistaiseksi niin Evertonilta kuin Sigurdssonilta täysi pannukakku. Islantilainen ei ole onnistunut uudessa seurassa tekemään ensimmäistäkään maalia eikä antamaan maaliin johtaneita syöttöjä. Sigurdsson on päässyt pelaamaan kaudella jo seitsemän Valioliigaottelua, joista kuudessa viimeisessä on tullut täydet minuutit. Everton pelaa täysin toisenlaista jalkapalloa mihin islantilainen on tottunut Swanseassa pelatessaan, mutta erittäin lahjakkaan ja taitavan pelaajan olisi pitänyt saada itsestään puristettua hieman enemmän irti. Kausi on vielä nuori ja aikaa vastata häntä kohtaaviin odotuksiin on vielä riittämiin. Toistaiseksi islantilainen on ollut pettymys Evertonin faneille, mutta yksi loistava ottelu voi kääntää kaiken hyvinkin nopeasti. Tällä hetkellä hän sijoittuu kuitenkin floppilistan sijalle 2.

1. Alex Oxlade Chamberlain, Liverpool

Kuva: Alloverpress.fi

Kauden floppi numero yksi ei varmaan ole kenellekään kovin suuri yllätys. Arsenal-fanit tuntuivat siirron kuullessaan olevan hieman tyrmistyneitä, mutta nähtyään pelaajan tason Liverpoolissa he ovat varmasti muuttaneet kantaansa asiassa. 35 miljoonaa puntaa pelaajasta, jolla oli käynnissä sopimuksensa viimeinen kausi, oli Liverpoolilta suuri riski. Toistaiseksi tuo riski ei ole todellakaan kannattanut. Pelaamissaan otteluissa Oxlade-Chamberlain on näyttänyt olevan korkeintaan Mestaruus-sarjan tasoiselta pelaajalta, jolla ei ole nopeutensa lisäksi minkäänlaista Valioliigassa tarvittavaa osaamista. Pelaaja on kuitenkin Arsenalissa ollessaan osoittanut, että taitoa kyllä löytyy, joskin suoritustaso on ailahdellut aina. Myös loukkaantumiset ovat vaivanneet pelaajan uraa. Pelaaja ei ole toistaiseksi tuonut Liverpoolille mitään, mitä seuralta ei jo valmiiksi löytyisi. Odotukset eivät varmasti Liverpoolin kannattajien keskuudessa olleet alun perinkään kovin suuret, mutta niihinkään vähiin pelaaja ei ole onnistunut vastaamaan.

 

Topit

10. Tammy Abraham, Swansea 

Chelseasta lainalla oleva Tammy Abraham on ollut aivan uskomattomassa vireessä kuluvalla kaudella. Pelaaja lähti Swanseaan hakemaan peliaikaa ja hän on täyttänyt kaikki häneen kohdistuneet odotukset ja toiveet ja enemmänkin. Pelaaja on tehnyt kuluvalla kaudella jo neljä maalia Valioliigassa ja on toistaiseksi joukkueensa ehdottomasti tärkein pelaaja. Nuoreen pelaajaan on alettu kohdistaa hyvin paljon odotuksia tulevaisuutta varten. Joidenkin lähteiden mukaan pelaaja olisi haluttu kutsua takaisin Chelseaan Alvaro Moratan loukkaantumisen johdosta, mutta lainasopimuksen ehtojen mukaisesti kutsuminen takaisin ei onnistu.

9. Pascal Gross, Brighton

Brightonin saksalainen keskikenttäpelaaja Pascal Gross on ollut yksi Valioliigakauden suurimpia yllättäjiä. Inglostadista kolmella miljoonalla punnalla saapunut pelaaja on ehdottomasti ollut hinta-laatusuhteeltaan loistava hankinta. Kahdeksassa pelaamassaan ottelussa maaleja on syntynyt kaksi ja maaliin johtaneita syöttöjä kolme. Gross oli ehdolla myös syyskuun kuukauden palaajaksi, eikä mikään ihme. Gross on osoittanut välittömästi sopeutuvansa pelaamaan Valioliigan edellyttämällä tasolla niin taidollisesti kuin fyysisestikin. Yksi kesän ehdottomasti parhaista hankinnoista.

8. Richarlison, Watford

Fluminensesta Valioliigaan saapunut Richarlison on ollut toistaiseksi loistava hankinta Watfordilta. Brasiliasta on ennenkin saapunut Valioliigaan valmiita ja taitavia pelaajia. Esimerkkinä Manchester Cityn Gabriel Jesus. Richarlison on ollut joukkueensa näkyvimpiä ja tärkeimpiä pelaajia kolmessa viimeisessä ottelussa. 20-vuotias brasilialainen on tehnyt näissä kaksi maalia yliajalla ja hankki Arsenalia vastaan pelatussa ottelussa rangaistuspotkun, jonka ansioista joukkue pääsi takaisin ottelun mukaan oltuaan siinä 0-1 tappiolla. Richarlison on ollut Watfordilta loistava hankinta ja eikä reilun 11 miljoonan punnan hintalappukaan ole ollut huono asia. Pelaaja sopii manageri Marco Silvan käyttämään pelitapaan loistavasti ja on ollut yksi parhaista hankinnoista Valioliigassa kuluvalla kaudella.

7. Saed Kolasinac, Arsenal

Ilmaissiirrolla Schalkesta Lontooseen saapunut Saed Kolasinac on hinta-laatusuhteeltaan varmasti tällä hetkellä koko Valioliigan paras pelaaja. Kolasinac on isokokoinen, nopea ja taitava pelaaja, joka tuo fyysisyydellään uskomattoman pelotteen Arsenalin vastustajille. Toistaiseksi ura uudessa seurassa on alkanut loistavasti. Joukkue on hävinnyt vain kaksi ottelua, jossa bosnialainen on ollut mukana. Pelaaja on näyttänyt, että se pystyy tarvittaessa tekemään myös tehoja. Pelaajasta on kasvamassa todellinen kulttipelaaja uudessa seurassaan. Joukkueen fanit ovat jo ottaneet pelaajan omakseen eikä mikään ihme kun katsoo tapaa, jolla pelaaja antaa kaikkensa kentällä illasta toiseen. Toppilistalla on tällä hetkellä monta uskomatonta pelaajaa, joten sija 7. lankeaa tällä kertaa Kolasinacille.

6. Jonas Lössl, Huddersfield

Mainzilsta lainalle saapunut maalivahti on ollut yksi tärkeimmistä, ellei jopa kaikkein tärkein pelaaja Huddersfielille. Joukkueen kausi lähti käyntiin uskomattomalla tavalla ja kiitos tästä kuuluu suurelta osin tanskalaiselle maalivahdille. Joukkue on sittemmin hieman notkahtanut tasolle, jota voi nousijajoukkueelta odottaa, mutta maalivahtiin joukkueen pelaaminen ei ole kaatunut eikä myöskään tule kaatumaan. Huddersfield haluaa varmasti tehdä tanskalaisesta pysyvän maalivahdin seuraansa, mutta nyt annettavien näyttöjen jälkeen tuo ei tule olemaan kovinkaan helppo tehtävä. Lössl on ollut yksi sarjan parhaista maalivahdeista kuluvalla kaudella ja kahdeksassa pelatussa ottelussa nollapelejä on tullut jo neljä.

5. Mohammed Salah, Liverpool

AS Romasta Liverpooliin saapunut Salah on ollut loistava pelaaja. Chelseassa epäonnistunut pelaaja on näyttänyt epäilijöille, että hän on Valioliigatason täyttävä pelaaja ja enemmänkin. Salahin suurin apu on ollut uskomaton nopeus. Pelaaja saa ottelusta toiseen uskomattoman määrän maalintekomahdollisuuksia ja mikäli hän olisi hieman kliinisempi viimeistelijä, hän olisi tällä hetkellä ehdottomasti Valioliigan paras hyökkäävä pelaaja. Pelaaja missaa loistavia maalintekopaikkoja toistaiseksi vielä aivan liian paljon, mutta on ehdottomasti ollut Liverpoolin ja samalla koko Valioliigan parhaista hankinnoista. Neljä maalia kuluvalla kaudella Valioliigassa on vankka näyttö pelaajan osaamisesta vaikka kuten jo mainittu, parempaankin olisi rahkeita. Salahista tulee olemaan paljon iloa Liverpoolin joukkueelle ja kannattajille myös tulevaisuudessa.

4. Romelu Lukaku, Manchester United

Belgialainen saapui Old Traffordille suurin odotuksin ja on niihin myös onnistunut vastaamaan. Pelaajaa vaivannut maalinteko-ongelma niin kutsuttuja suuria joukkueita vastaan on vielä selvittämättä, sillä toistaiseksi joukkue on pelannut kovista joukkueista vain Liverpoolia vastaan. Tuossa ottelussa Lukaku ei maalinteossa onnistunut. 11 maalia 11 ottelussa kaikki sarjat huomioituna on kuitenkin loistava osoitus pelaajan kyvyistä maalintekijänä. Hänestä maksettiin huima 75 miljoonan punnan siirtosumma ja toistaiseksi Lukaku on todistanut olevansa jokaisen punnan arvoinen. Odotukset pelaajaa kohtaan ovat olleet korkealla ja belgialainen on myös vastannut noihin odotuksiin loistavasti. Niin hyvin kuin Lukaku onkin pelannut, aivan kesähankintojen top kolmeen pelaaja ei mahtunut.

3. Nemanja Matic, Manchester United

Kuva: Alloverpress.fi

Yksi Mourinhon palapelin tärkein pelaaja kuluvalla kaudella on ollut Nemanja Matic. Pelaaja oli portugalilaisen luottopelaaja jo Chelseassa. Oli hieman yllättävää, että Chelsea päästi pelaajan lähtemään. 35 miljoonan punnan siirtokorvaus voi vaikuttaa jopa hieman alhaiselta, kun huomioi pelaajan tärkeyden Unitedille. Matic on osoittanut olevansa lähes korvaamaton pelaaja Unitedin keskikentällä. Odotukset pelaaja kohtaan olivat suuret ja pelaaja on vastannut niihin loistavasti. Pelaaja on erittäin sitoutunut tekemään töitä kovaa ja on niitä harvoja pelaajia, jotka saavat joukkuetoverit näyttämään paremmilta oman panoksensa ansiosta. Loistava hankinta Mourinholta ja Manchester Unitedilta ja myös joukkueen kannattajat ovat varmasti samaa mieltä asiasta.

2. Alvaro Morata, Chelsea

Kuva: Alloverpress.fi

Real Madridista Lontooseen saapunut espanjalainen hankittiin korvaamaan maanmies Diego Costa. Tuossa Morata on onnistunut erinomaisesti. Pelaaja on loukkaantumisensa aikana osoittanut arvonsa joukkueelle. Chelsea on erittäin riippuvainen Moratan maaleista, mikäli se mielii taistella mestaruudesta vielä keväällä. Pelaaja on onnistunut maalinteossa kuudesti pelaamissaan seitsemässä Valioliigaottelussa. Morata osaa tehdä maaleja sekä päällä että jalalla ja se on kovalle maalintekijälle erittäin tärkeä ominaisuus. Pelaajasta maksettiin lähes 56 miljoonaa puntaa ja toistaiseksi myös Morata on ollut jokaisen punnan arvoinen hankinta Chelsealle. Sopeutuminen maailman kovimpaan jalkapallosarjaan on ollut monille hyvin vaikeaa, mutta Moratan kohdalla toistaiseksi tämä ei ole ollut minkäännäköinen ongelma. Loistavilla ominaisuuksilla varustettu pelaaja on kesähankintojen top listan kakkonen.

1. Ederson, Manchester City

Manchester Cityllä on ollut jo pitkään erittäin laadukas joukkue kenttäpelaajien osalta. Maalivahtipelaaminen puolestaan on ollut joukkueelle jonkinasteinen ongelma jo muutaman vuoden. Joe Hart oli hetken aikaa loistava maalivahti, mutta sitten hänen suoritustasonsa alkoi ailahdella. Claudio Bravo ei puolestaan missään vaiheessa vakuuttanut Cityn maalin suulla. Benficasta kesällä 35 miljoonalla punnalla hankittu brasilialainen Ederson vastaavasti on hyvin lyhyessä ajassa osoittanut olevansa erittäin laadukas maalivahti, jonka varaan City voi laskea paljon. Edersonin saavuttua Manchesterin koko paletti on täydellisesti kasassa eikä suoranaista heikkoa lenkkiä enää löydy. Tiistain Mestarien liigan ottelussa Ederson torjui rangaistuspotkun, jonka ansiosta Napoli ei saanut ottelusta tasapeliä. Maalivahti on vasta 24-vuotias ja pelaa nyt jo uskomattomalla itseluottamuksella. Kesällä tehtiin Valioliigassa paljon hyviä hankintoja, mutta Ederson on kesän paras hankinta.