Kierros 1: Man Unitedin hankinnat vakuuttivat – Liverpoolilta tuttu sulaminen

Valioliiga lähti odotetusti kovalla ryminällä käyntiin, eikä ensimmäiselläkään kierroksella yllätyksiltä säästytty. Viime kauden mestarit joutuivat antautumaan Burnleyn vieraana, Liverpoolin jälleen sulaessa viimehetken maalilla ennalta heikompaa joukkuetta vastaan. Manchester United näytti vahvalta dominoidessaan West Hamia kotonaan, Huddersfield Townin voittaessa seurahistorian ensimmäisen Valioliigaottelunsa vakuuttavasti 0-3. Kaikki tämä ja lisää kuluneen viikon viikkokatsauksessa!

Arsenal – Leicester City 4-3

Aaron Ramseyn sekä Olivier Giroudin viimehetken maalit siivittävät Arsenalin upeaan comeback-voittoon Leicester Cityn vieraillessa Emirates Stadiumilla.

Valioliigakauden avausottelussa Arsenal sai unelma-alun, kun joukkueen tuore värväys Alexandre Lacazette näytti vaarallisuutensa maalinedustalla puskiessaan isännät johtoon debyyttiottelunsa ensimmäisellä kosketuksella. Maalin alustanut Mohamed Elneny löysi ranskalaishyökkääjän rangaistusalueen sisältä tarkalla keskityksellä. Arsenalin juhlat ei kuitenkaan pitkään jatkunut, sillä vain kolme minuuttia tämän jälkeen vierailijat puskivat tasoihin Shinji Okazakin maalilla, Arsenalin heikon puolustuspelaamisen seurauksena.

Ottelun 29. peliminuutilla Leicester City pääsi juhlimaan johtomaalia Jamie Vardyn ohjatessa Marc Albrightonin keskityksen verkon perukoille. Juuri ennen puoliaikaa Arsenal kuitenkin kuittasi tasoituksen merkiksi Danny Welbeckin maalilla. Maalin alusti Arsenalin debytantti Sead Kolasinac.

Toisella puoliajalla Leicester lunasti johtoasemansa takaisin ottelun 56. minuutilla, Vardyn puskiessa ottelunsa toisen täysosuman Riyad Mahrezin kulmapotkusta. Viimeinen kymmenminuuttinen olikin sitten tuskaista katsottavaa Leicester Cityn silmin, sillä Arsenalin vimmattu painostus tuotti hedelmää Aaron Ramseyn tasoittaessa ottelun, kun peliaikaa oli jäljellä vajaat seitsemän minuuttia. Vain kaksi minuuttia edellisestä ja Arsenalin ’super-sub’ Olivier Giroud pääsi viimeistelemään loppulukemat 4-3, tarkalla puskulla Granit Xhakan antamasta kulmapotkusta.

Arsenalin matka jatkuu Stoke Cityn vieraana ensiviikonlopun lauantain iltaottelussa, Leicester Cityn isännöidessä sarjanousija Brighton & Hove Albionia pari tuntia aikaisemmin.

Watford – Liverpool 3-3

Kiistanalainen Miguel Britosin 93. peliminuutin maali näki Liverpoolin tutuksi tulleella tavalla sulavan pelin loppuminuuteilla, ja joukkueet joutuivat täten tyytymään pisteidenjakoon avausottelussaan.

Watford anasti johtoaseman vain kahdeksan minuutin jälkeen, Liverpoolin puolustaessa löysästi ottelun ensimmäisessä kulmatilanteessa. José Holebasin kulmapotku tavoitti Stefano Okakan maalilta, joka suhteellisen vapaasti pääsi puskemaan pallon häkkiin. Juuri ennen 30. peliminuuttia Liverpool tasoitti Emre Canin ja Sadio Manén pelatessa taitavasti yhteen rangaistusalueen kulmalla, jonka seurauksena jälkimmäinen rynnisti läpiajoon. Senegalilaishyökkääjä jatkoi siitä mihin viimekauden loukkaantuminen hänet jätti, sijoittaen pallon varmasti ohi vastaan tulleen Heurelho Gomesin. Liverpool ei maalista huolimatta saanut varsinkaan puolustuspeliänsä ruoriin, sillä vain kolme minuuttia myöhemmin Watford iski jälleen. Tom Cleverleyn matalaa keskitystä ei saatu purettua, jonka myötä Abdoulaye Doucouré pääsi tuikkaamaan pallon ohi Simon Mignoletin.

Toisella puoliajalla Liverpool näytti ottavan kentän tapahtumia haltuunsa, ja vain viiden minuutin pelin jälkeen Liverpoolin tuore hankinta Mohamed Salah pääsi Watfordin puolustuslinjalta karkuun, jonka seurauksena maalivahti Gomes joutui kaatamaan egyptiläisen rangaistuspotkun arvoisesti. Brassitaituri Roberto Firmino otti vastuun ja viimeisteli lukemat varmasti 2-2. Vain kaksi minuuttia tästä ja Salah onnistui viimeistelemään ensimmäisen maalinsa Valioliigassa. Firminon nosto yli maalivahti Gomesin jäi hieman lyhyeksi, mutta Salah oli mies paikallaan ohjaten pallon varmasti maalipuitten väliin.

Liverpoolin voitto oli viittä vaille varma, mutta niin vain 93. minuutilla Watford onnistui tasoituksessaan. Miguel Britosin paitsioasemasta maalintekotilanteessa on jälkipuinneissa jossiteltu, mutta tällä kertaa tuomari Anthony Taylorin pilli ei soinut, ja täten loppulukemat 3-3 jäi voimaan.

Liverpoolin kausi jatkuu tänä iltana Mestarien liigan -karsintaottelussa Hoffenheimin vieraana kello 21:45. Watfordin näkee tositoimissa seuraavan kerran lauantaina matkatessaan Bournemouthin vieraaksi.

Chelsea – Burnley 2-3

Hallitseva mestari Chelsea sai hirvittävän alun kaudelleen Stamford Bridgellä, joukkueen lopulta kärsiessä kahdesta ulosajosta, ja Burnleyn viedessä ottelun nimiinsä 2-3 lopputuloksella.

Ottelua ehdittiin pelata ainoastaan 14 minuuttia ennen Gary Cahillin holtitonta taklausta ja sen seurauksena tullutta ulosajoa. Burnley ei kymmentä minuuttia enempää tarvinnut rankaistakseen sinipaitoja, Sam Vokesin löytäessä maalin alakulman volleylaukauksella. Vain 15 minuuttia myöhemmin Stephen Ward kaksinkertaisti Burnleyn johdon upealla yläkulmalaukauksella, pelattuaan upeasti yhteen Jack Corkin kanssa vasemmalla laidalla. Burnley ei ensimmäisellä jaksolla antanut Chelsealle armoa, sillä Sam Vokes puski jo ottelun toisen maalinsa Steven Defourin vapaapotkusta, juuri ennen puoliaikaa.

Toisella puoliajalla Chelsea laittoi suuremman vaihteen päälle ja 69. minuutilla Chelsean kesän suurin hankinta Alvaro Morata pääsi puskemaan pallon maaliin, Willianin tarkasta keskityksestä. Chelsean hienoinen painostus jatkui, mutta sai kuolettavan iskun 81. minuutilla Cesc Fabregasin hankkiessa ottelun toisen varoituksensa. Lontoon sinipaidat joutui täten jatkamaan ottelua ainoastaan yhdeksällä pelaajalla, mutta onnistui tästä huolimatta kaventamaan ottelun 2-3, David Luizin tykittäessä pallon maaliin Moratan hienosta jatkosta. Ottelun loppuhetkillä hallitseva mestari haki vimmatusti tasoitusta, mutta Burnleyn onneksi Craig Pawson vihelsi ottelun päättyneeksi, ja Burnley sai vihdoin ja viimein juhlia voittoa Valioliigan avausottelussaan, joukkueen hävittyä avausottelunsa edellisenä kolmena Valioliigakautena.

Burnley saa seuraavaksi West Bromwich Albionin vieraaksi ensi lauantaina pelattavassa ottelussa, Chelsean kohdatessa lontoolaisen kilpailijansa Tottenhamin, kotikentällään sunnuntaina kello 18:00.

Crystal Palace – Huddersfield Town 0-3

Huddersfield Town sai nauttia unelma-alusta seurahistorian ensimmäisen Valioliigakautensa avausottelussa, murskatessaan Crystal Palacen Selhurst Parkilla numeroin 0-3.

Huddersfield avasi Valioliiga-maalitilinsä 23. minuutilla Zankan maalintekoyrityksen ohjautuessa maaliin Crystal Palace puolustaja Joel Wardin jalasta, ja vain kolme minuuttia myöhemmin lisää juhlinnan aihetta iski Steve Mounie. Huddersfieldin siirtoennätystä hallussaan pitävä Mounie tuplasi vierailijoitten johdon tarkalla puskulla Aaron Mooyn hyvästä keskityksestä.

Steve Mounie ja Huddersfield Town juhlivat ottelun kolmatta osumaa. Kuva: Alloverpress.fi

Toisen puoliajan ainoa maali nähtiin Mounien laukoessa joukkueensa kolmannen täysosuman. Didier Drogbaan itseään vertaava Mounie laukoi kliinisen maalintekijän maalin Collin Quanerin takaviistosyötöstä.

Huddersfield Townin seurahistorian ensimmäinen Valioliigaottelu päättyi täten näyttäviin voitonjuhliin. Joukkue jatkaa taivaltansa ensi viikon sunnuntaina pelattavassa päiväottelussa, kun vieraaksi matkaa toinen sarjanousija Newcastle. Crystal Palace toivoo parantavansa otteitansa Anfieldillä Liverpoolin vieraana, tulevana lauantaina kello 15:00.

Everton – Stoke City 1-0

Wayne Rooney sai fantastisen paluun Goodison Parkille johtaessaan joukkueensa 1-0 voittoon Stoke Citystä.

Muuten ei-niin-tapahtumarikkaan ensimmäisen puoliajan lisäajalla entinen Man Unitedin seuraikoni Wayne Rooney räjäytti Evertonin kannattajat raikuviin lauluihin, puskiessaan ottelun ainoan maalin ohi Jack Butlandin. Evertonin hienon yhteispelin päätteeksi Dominic Calvert-Lewin löysi Rooneyn rangaistusalueelta tarkalla keskityksellään, eikä kokenut maalintekijä missään vaiheessa ollut möhlimässä maalintekotilannetta. Maali oli englantilaislegendan peräti 199. osuma Valioliigassa.

Toinen puoliaika ei myöskään paljoa jännitystä tarjonnut, eikä kumpikaan joukkue päässyt sen vaarallisemmille maalipaikoille. Rooneyn maali jäi täten ottelun ainoaksi ja Everton nappasi avausottelustaan täyden pistepotin.

Everton jatkaa matkaansa torstaina Eurooppa-liigan karsintaottelussa Hajduk Splittiä vastaan, Goodison Parkilla pelattavassa ottelussa kello 22:05. Valioliigassa seuraavaksi vastaan asettuu Manchester City ensi viikon maanantaina. Stoke City puolestaan kohtaa Arsenalin tämän viikon lauantaina kello 19:30.

Southampton – Swansea City 0-0

Southampton ei onnistunut maalinteossa kovasta painostuksestaan huolimatta, ja St. Mary’silla pelatussa ottelussa päädyttiin täten 0-0 tasalukemiin.

Southampton oli ottelussa selvästi parempi joukkue, kirjatessaan peräti 29 laukausta. Swansean vastaava saldo oli köyhät 4 laukausta. Southamptonin sihti oli tosin ala-arvoinen, sillä 29 laukauksesta ainoastaan kaksi suuntautui kohti maalia.

Manolo Gabbiadinin pusku kävi lähimpänä maalia. Kuva: Alloverpess.fi

Pelin alkuminuuteilla Southamptonille siunaantui ottelun kaksi parasta maalintekotilannetta. Ensin Manolo Gabbiadini puski pallon ylähirren kautta yli kulmapotkutilanteesta, ja hetkeä myöhemmin Dusan Tadicille siunaantui puskutilanne maalinedustalle, mutta myös Tadicin viimeistely kasvatti ainoastaan Southamptonin ohi menneiden laukauksien saldoa. Ottelu jatkui läpi pelin samanlaisena, Southamptonin dominoidessa kenttätapahtumia, mutta kerta kerran jälkeen viimeistelyt ontuivat.

Maalittoman ottelun myötä Southampton on nyt pelannut peräti 9 tuntia ja 5 minuuttia maalitonta peliä kotikentällään, sitten James Ward-Prowsen maalin Crystal Palacea vastaan huhtikuussa.

Southampton tavoittelee kotimaalia seuraavan kerran ensi lauantaina kello 17:00, kun vieraaksi astelee West Ham United. Swansea toivottaa José Mourinhon Unitedin tervetulleeksi lauantaina, kello 14:30 alkavassa päiväottelussa.

West Bromwich Albion – Bournemouth 1-0

West Bromwichin kesävärväys Ahmed Hegazi sai mahtavan alun debyytissään, tehdessään West Bromwichin ja ottelun ainoan maalin.

Ottelua oltiin pelattu reilu puolituntia ennen maalin syntymistä. Chris Bruntin kierteinen vapaapotku takatolpalle tavoitti Ahmed Hegazin juoksun, joka ehti puskea pallon maaliin ohi maalivahti Asmir Begovicin.

Ahmed Hegazi onnistui maalinteossa debyytissään. Kuva: Alloverpress.fi

The Baggiesin 28,8% pallonhallinasta huolimatta kotijoukkue onnistui pitämään oman maalin puhtaana, ja ottelun loppulukemiksi kirjattiin täten 1-0.

Molempien Valioliigataival jatkuu lauantaina, West Bromwichin matkatessa Burnleyn vieraaksi ja Bournemouthin isännöidessä Watfordia.

Brighton & Hove Albion – Manchester City 0-2

Brighton & Hove Albionin avausottelu päättyi häviöön kahden myöhäisen Manchester City maalin myötä.

Brightonin ensimmäisessä Valioliigaottelussa Chris Hughtonin miehistö onnistui pitämään Pep Guardiolan Cityn aisoissa aina 70. peliminuutille asti, kunnes Sergio Aguero otti ohjat käsiinsä. Kevin de Bruynen pallonriisto keskikentällä ja jatko David Silvalle avasi Cityn vastahyökkäyksen. Silvan nopea siirto Aguerolle avasi argentiinalaiselle puolittaisen läpiajon, josta hyökkääjä rutiininomaisesti sijoitti pallon Brightonin maalin takakulmaan. Vain viisi minuuttia myöhemmin City iski jälleen, tällä kertaa Brightonin pelaajan, Lewis Dunkin avustuksella. Dunk kamppaili Gabriel Jesuksen kanssa pääpallosta, ja ohjasi epäonnekkaasti pallon suoraan omaan pussiin.

Brightonin Lewis Dunk harmittelee puskemaansa omaa maalia. Kuva: Alloverpress.fi

Manchester City on voiton myötä onnistunut haalimaan Valioliigan avausottelussaan voiton jo seitsemännen kerran peräjälkeen. Cityn saa odottaa seuraavaa otteluaan aina ensi viikon maanantaihin asti, Evertonin matkatessa Etihad Stadiumille. Brighton & Hove Albionin matka jatkuu lauantaina kello 17:00 Leicester Cityn vieraana.

Newcastle United – Tottenham Hotspur 0-2

Tottenham käynnisti kautensa 2-0 voitolla Newcastlen vieraana, ottelussa jossa Jonjo Shelvey kirjasi itselleen täysin turhan ulosajon.

Newcastle pelasi tyydyttävän ensimmäisen puoliajan, ja sai pidettyä viime kaudella eniten maaleja tehneen Tottenhamin poissa vaarallisimmilta maalintekopaikoilta. Newcastlen epäonneksi niin Paul Dummett kuin Florian Lejeune loukkaantui jo ennen 35. peliminuuttia.

Toisella puoliajalla Magpiesin kaapteni Jonjo Shelveylle tuli täydellinen aivopieru, pelaajan tallatessa Dele Allin nilkkaa pelaajien yhteenoton jälkeen. Tuomari Andre Marrinerillä ei ollut mitään ongelmaa nähdä Shelveyn älytöntä temppua, eikä kapteenin ulosajoa voi kyseenalaistaa millään tavalla. Ulosajon jälkeen Newcastle joutui pahasti alakynteen, Allin kostaessa Shelveyn rumaa temppua iskemällä maalin Christian Eriksenin matalasta keskityksestä vain hetkeä myöhemmin. Alle kymmenen minuuttia myöhemmin Ben Davies lisäsi vieraitten johtoa hienon joukkuepelaamisen päätteeksi, Eriksenin merkatessa itselleen ottelun toisen syöttöpisteen.

Newcastle kohtaa seuraavaksi Huddersfield Townin John Smith’s Stadiumilla sunnuntaina kello 15:30. Tottenham puolestaan isännöi Chelseaa seuraavan kierroksen kuumimmassa ottelussa sunnuntaina.

Manchester United – West Ham United 4-0

Manchester Unitedin Romelu Lukaku maalasi kahdesti Valioliigadebyytissään, joukkueen murskatessa West Hamin Old Traffordilla.

Ensimmäinen maali nähtiin hieman puolentunnin pelin jälkeen. Marcus Rashfordin nousu ja läpisyöttö puolustuslinjan taakse löysi Lukakun, jonka viimeistely tolpan kautta ei jättänyt Joe Hartille sen suurempia mahdollisuuksia.

Man Unitedin kesän värväykset Romelu Lukaku ja Nemanja Matic olivat hurjassa iskussa. Kuva: Alloverpress.fi

Toisella puoliajalla Lukaku puski ottelun toisen osumansa, Henrik Mkhitaryanin tavoittaessa belgialaishyökkääjän vapaapotkullaan. Ottelun kuolevilla hetkillä nähtiin vielä kaksi osumaa, kun Anthony Martial ensin sijoitti helposti pallon ohi vastaan tulleen Joe Hartin. Vapauttavan syötön antoi Mkhitaryan. Vain pari minuuttia myöhemmin Paul Pogba viimeisteli ottelun loppulukemat upealla kaukolaukauksella. Kunniamainintaa kehtaa antaa keskikentän pohjalla raataneelle Nemanja Maticille, joka myös pokkasi ottelusta parhaan pelaajan tittelin.

Manchester United toivoo jatkavansa samanlaista pelivirettä myös ensi viikonloppuna pelattavassa Swansea ottelussa. West Ham joutuu pelaamaan myös toisen ottelunsa vieraissa ensi lauantaina – tällä kertaa isäntänä toimii Southampton.