Advertisement

Allardyce kertoo miksi paluu Palaceen ei kiinnostanut

Frank de Boer sai potkut Crystal Palacen peräsimestä vain viiden valioliigaottelun jälkeen. De Boerin seuraajaksi spekuloitiin entistä Englannin maajoukkueen manageria Sam Allardycea. Allardyce pelasti Palacen putoamiselta viime kauden päätteeksi, ja olisikin ollut luontainen seuraaja de Boerin epäonniselle ja lyhyelle aikakaudelle. Monet epäilivät de Boerin epäonnen syyksi juuri sitä, että hän perihollantilaiseen pallonhallintapeliin uskovana jalkapallovalmentajana peri täysin päinvastaista, inhorealistista jalkapalloa peluuttavan Allardycen joukkueen, eikä kyennyt uudistamaan sitä tarpeeksi parin kuukauden aikana.

”En voisi ottaa vastaan managerin pestiä, nautin elämästäni liikaa”

Allardycen sijaan Palacen valinta osui toiseen entiseen Englannin maajoukkueen manageriin, Suomeakin valmentaneeseen Roy Hodgsoniin. Allardyce on nyt avannut syitä sille, miksi ei alun alkaenkaan ollut kiinnostunut mahdollisuudesta palata etelälontoolaisten johtoon.

”En voisi ottaa vastaan managerin pestiä juuri nyt. Nautin elämästäni liikaa, katsoen muita paineen alla, ja painetta tosiaan on kuten olemme nähneet Frankin potkuista. Puhuin Stevelle (Parish, Palacen puheenjohtaja) myöhään iltapäivällä ja sanoin etten ole valmis palaamaan. Hän ei tarjonnut minulle työtä, kysyi vain mitä mieltä olen. Sanoin, että juuri tällä hetkellä en halua palata töihin.”

Allardycella totta vie riittää kokemusta paineen alla olemisesta. Pitkän uran sekä pelaajana että valmentajana tehnyt 62-vuotias joutui kohun pyörteisiin vuonna 2016 toimittuaan Englannin maajoukkueen managerina vain yhden pelin verran. Allardyce oli jäänyt kiinni kameralle luvatessaan auttaa rikkomaan pelaajasiirtoja koskevia sääntöjä. Kohun seurauksena Allardyce joutui eroamaan maajoukkueen peräsimestä vain 67 päivän rupeaman jälkeen.

Myös monet muut valmentajat ja asiantuntijat Englannissa ovat kommentoineet de Boerin potkuja, muun muassa Manchester United manageri José Mourinho. Videolla näkyvässä lehdistötilaisuudessa Mourinho kommentoi hollantilaisen potkuja yleisemmin sen nykytrendin valossa, missä managerien työsuhteet ovat hauraampia kuin pilkkijäät huhtikuussa.

https://www.youtube.com/watch?v=6SXBrtsHlPE

”Minut erotettiin mestarina [Chelsean toimesta], [Leicesterin manageri Claudio] Ranieri erotettiin mestarina. Frank de Boer erotetaan neljän ottelun jälkeen ja ensi kaudella jotain uskomatonta taas, joten mikään ei yllätä minua. Se on maailma missä elämme. Se on maailma missä monet teistä nauttivat ja myös luovat sitä painetta mihin managerit joutuvat”, Mourinho sanoi, osoittaen sanansa lehdistötilaisuuden brittimedialle. ”Mutta jalkapallossa mikään ei yllätä minua. Mikään ei yllätä minua.”

Potkut vain viiden ottelun jälkeen tuntuvat kieltämättä absurdilta, niin huonosti kuin Palacella ne viisi ottelua menivätkin. Voidaan kysyä, ollaanko Valioliigassa ja huippujalkapallossa yleisestikin menty liian pitkälle siinä, kuinka vähän aikaa ja työrauhaa managereille annetaan. Mutta Mourinhon sanoin, se on maailma missä elämme. Jos tulosta ei toimita välittömästi, on managerin pää lähes poikkeuksetta pölkyllä.