Advertisement

Futismatkalla Englannissa ja Walesissa osa 2 – Sateinen Stoke

Hyvin nukutun yön jälkeen asiaan kuuluu luonnollisesti Full English Breakfast. Siihen päälle pintti ananasmehua ja päivä lähtee loistavasti käyntiin. Aamupalan jälkeen on aika laittaa tavarat kasaan ja jättää tuo reilun viiden neliön tehoyksiö taakse ja matkata kohti juna-asemaa. Vuorossa on 4 tunnin ja 20 minuutin junamatka Manchesteriin. Matkan kesto johtui hyvin pitkälti niin sanotusta paikallisjunameiningistä, jossa vauhti ei päätä huimaa ja asemia tulee vastaan yhtenään.

Tuo oli loistava mahdollisuus seurata tiiviisti mitä tammikuun siirtoikkunan viimeisen päivän aikana tapahtuu. Ja aika paljon tapahtuikin, mutta ei niistä enempää tässä kohtaa. Manchesterin Piccadillyn asemalla oli junan vaihto ja matka jatkui kohti Stoke-on-Trenttiä.

Stoke! Huh huh! Pahimmissa unissanikaan en osannut etukäteen kuvitella, minkälaiseen kaupunkiin olin saapumassa. Pelataanhan täällä sentään Valioliiga-jalkapalloa. Slummi on ehkä lähin sana kuvaamaan tätä metropolia. Juna-asemalta oli reilu kahden kilometrin matka hotellille, jonka luonnollisesti taitoin kävellen. Matkalla vastaan ehti tulla kaikenkarvaista kulkijaa. Suurin osa vaikutti kuitenkin olevan vahvasti alkoholisoituneita keski-ikäisiä, joiden kasvoilta näkyivät viikonlopun erimielisyydet lähipubin tarjoamisvuorosta.

Hotelli Quality Hotel Stoke oli suhteellisen mukava yllätys, jossa hinta-laatusuhde on jälleen erinomaisessa balanssissa. Ei muuta kuin tavarat hotellille ja kohti 365bet Stadiumia, joka aiemmin tunnettiin nimellä Britannia Stadium.

Stadion oli suurehko ja erittäin hieno. Puitteet Stokella tuntuivat muutenkin olevan hyvin kunnossa. Täysi vastakohta itse kaupungille, vaikka jossain määrin joukkue pelaa kaupunkinsa näköistä jalkapalloa. Tosin en tiedä mistä nämä kannattajat olivat paikalle saapuneet, sillä he eivät olleet lainkaan samoja henkilöitä, jotka tulivat kadulla vastaan aiemmin illalla.

Ottelu Watfordia vastaan päättyi 0-0 eikä tarjonnut oikeastaan minkäänlaisia hienouksia. Aivan ottelun alkupuolella Stokella oli hyvä maalintekopaikka, mutta Maxim Choupo-Moting puski niukasti ohi maalin. 25. peliminuutin kohdalla Choupo-Motingilla oli toinen loistava paikka, mutta laukaus painui muutaman sentin takatolpan ohi.

Toisella puoliajalla kotijoukkue sai ottelua hieman enemmän hallintaansa, mutta kovin kaksisia maalintekopaikkoja se ei pystynyt luomaan. Sama tilanne Watfordin kanssa. Vierasjoukkue keskittyi toisella puoliajalla lähinnä pelaamaan aikaa ja filmaamaan, kun siihen vähänkin oli mahdollisuus. Kotiyleisö ei tästä yllättäen pitänyt.

Stoken peli on koko kuluvan kauden ollut enemmän tai vähemmän heikkoa ja sama jatkui tänäänkin. Periaatteessa joukkue pelaa ihan hyvin siihen saakka, kun pitäisi antaa se viimeinen syöttö tai laukoa palloa kohti maalia. Tässä vaiheessa kaikki hyvä kuivuu kasaan. Tähän samaan oli viime aikoina kiinnittänyt huomiota vieressäni istunut nelihenkinen Stoke-kannattajaryhmä, johon kuului isä ja kolme poikaa. Isä kertoi tuoneensa poikiaan otteluihin aivan pienestä pitäen. Nuorin pojista oli seitsemän, joten aika nuori hän on edelleenkin. Pojista vanhin, 14-vuotias Andrew ihmettelee joukkueen tilaa.

”Joukkue on pelannut varmaan 10 edellistä kotiottelua todella huonosti. Mahdollisuudet voittaa on ollut usein, mutta tulos jää laihaksi. Tämäkin 0-0 tasapeli antoi yhden pisteen, mutta on silti täysi pettymys. Meidän olisi pitänyt voittaa. Shawcross on hyvä, mutta muiden taso ailahtelee.”

Poika analysoi melko tarkasti ja ainakin tämän illan otteluun hänen mainitsemat asiat sopivat hyvin.

Nuorimmallakin pojalla Williamilla oli sanansa sanottavana.

”Täällä on kylmä.”

Ei ollut väärässä hänkään. Lämpötila oli nollan tuntumassa, mutta tunnelma ja lämmin kaakao lämmittivät tästäkin huolimatta.




Stokessa satoi vettä ennen ottelua, mutta ottelu saatiin sentään pelata ilman sadetta. Välittömästi päätösvihellyksen tultua, alkoi luonnollisesti sataa. Tällä kertaa tosin räntää ja juuri sellaisia Suomestakin hyvin tuttuja nyrkin kokoisia märkiä rättejä. Maahan ne tosin eivät jääneet, mikä on hyvä. Tarkoituksena olisi nimittäin päästä seuraavana päivänä kaupungista vielä pois ja matkata kohti Lontoota ennen viikonlopun Valioliigakierrosta.

Siihen väliin mahtuu vielä muutaman mielenkiintoisen suomalaisen jalkapalloammattilaisen haastattelut. Nyt siis unille ja aamulla matka jatkuu kohti Lontoota ja uusia haasteita.

Seuraa myös Twitterissä!
@pasi_rosti
@Vaihtopenkkicom