Advertisement

Kommentti: Paul Pogba on Valioliigan paras -ja aliarvostetuin pelaaja

Manchester Unitedia edustava 24-vuotias Paul Pogba on kenties Valioliigan seuratuin, ja eniten tunteita herättävä pelaaja. Suuri syy tähän on Manchester Unitedin kesällä 2016 Juventukselle maksama 89 miljoonan punnan siirtosumma. Pogbasta tuli tuon siirron myötä valioliigahistorian kallein hankinta.

Pogbaa on kritisoitu paljon, ”ei tee maaleja, yrittää kikkailla yksinään, menettää useasti pallon, keskittyy vain tukan värjäämiseen jnejnejne..”

Kyllä. Pogba ei ole Unitedissa tehnyt maaleja samaan tahtiin kuin Juventuksessa.

Mutta miksi?

Suurin syy tähän on pelipaikka. Pogba pelasi Juventuksessa selvästi hyökkäävämmässä roolissa, kuin missä hän pelaa Unitedissa. Maalimäärissäkään ei tosin hurjia eroja ole, kaikki kilpailut mukaanlukien Pogba teki Juventuksessa maalin noin joka 5,2 ottelussa, vastaava tilasto Unitedissa näyttää lukemaa 5,8.

Pallonmenetyksiä puolustavan keskikenttäpelaajan roolissa on puolestaan lähes mahdotonta välttää, varsinkin, kun olet pelaaja, joka pyrkii lähes jokaisella syötöllään kääntämään pelin ylöspäin.

Myös yksinään kikkailua on välillä nähty, mutta tuo kertoo lähinnä älyttömän kovasta itseluottamuksesta, joka ranskalaisesta huokuu pelikentällä.

Kokonaiskuvassa Pogba on tällä hetkellä monipuolisin keskikenttäpelaaja, joka Valioliigasta löytyy. Kevin De Bruyne on myös fantastinen pelaaja, mutta Pogban työ sekä puolustus -ja hyökkäyspäässä on ainutlaatuista.

Miksi Pogba sitten saa kritiikkiä?

Noh, voisi sanoa, että Pogba on siirtosummansa ”vanki”. Siirtosumma herätti paljon kohua kesällä 2016. Jos siirto olisi tapahtunut vasta kesällä 2018 samaisella siirtosummalla, olisi Pogban hankintaa pidetty jopa ryöstönä. On jopa hieman huvittavaa, että Ousmane Dembelen ja Philippe Coutinhon järkyttävistä siirtosummista ei noussut lähellekkään samanlaista mölyä kuin Pogban siirtosummasta, vaikka kummankin siirtosumma oli huomattavasti suurempi.

Yksi syy on myös nykyinen trendi, että jos olet kilpailevan joukkueen kannattaja, haetaan muiden joukkueiden pelaajista väkisin niitä asioita, joista voidaan haukkua ja naureskella. Jos vaikka mietitään, että Suomessa kannatus kohdistuu pitkälti TOP-6 valioliigajoukkueisiin, niin se johtaa yleisessä keskustelussa lähes aina tilanteeseen, että esim. United-kannattaja kehuu Pogbaa, jonka jälkeen viiden muun seuran kannattajat naureskelevat ja lyttäävät hänen mielipiteensä. Tämä johtaa siihen, että vähemmän jalkapalloa seuraava ihminen, joka keskustelua lukee, yhtyy helposti ”miesylivoiman” puolelle ja alkaa itsekkin ajattelemaan – ilman mitään omakohtaista kokemusta – ”vit*u se Pogba on paska”. Näihin keskusteluihin on varmasti jokainen jalkapalloa seuraava, ja Facebook-tilin omistava henkilö joskus törmännyt.

Kaikilla on tottakai mielipiteensä, mutta joskus pitää myös osata ottaa ne oman joukkueen lasit pois päästä. Mielipiteet on mielipiteitä, eivätkä ne vaikuta mitenkään pelaajien todellisiin taitoihin.

Pogba on Unitedille mittaamattoman arvokas pelaaja. Se on tullut todistetuksi puolentoista kauden aikana, ja sen myös tilastot osoittavat.

Tällä kaudella Pogban loistokkuus on noussut vahvasti esiin myös syöttötilastoissa. Pogba jakaa yhdeksällä maaliin johtaneella syötöllään Valioliigan syöttötilaston kärkipaikan yhdessä De Bruynen ja Leroy Sanen kanssa. Yhdeksällä syötöllä tuo kolmikko jakaa kärkipaikan myös kaikki Euroopan huippusarjat mukaanlukien. Huomioitavaa on, että Pogba on pelannut huomattavasti vähemmän pelejä kuin muut.

Lopettakaa Pogban kritisoiminen, ja nauttikaa hänen upeista peliesityksistä. Tilastot puhuvat puolestaan, Paul Pogba on koko jalkapallomaailman aliarvostetuin pelaaja.