Advertisement

Liverpool-tähti Egyptin sankari

Viikonlopun MM-karsinnoissa nähtiin taas hienoja otteluita. Moni maa varmisti paikkansa ensi kesänä Venäjällä pelattaviin MM-kisoihin.

Yksi näistä maista oli Liverpoolin Mohammed Salahn edustama Egypti. Faaraoina tunnettu Egyptin maajoukkue kohtasi todellisessa trillerissä Kongon. Peli ei juuri dramaattisemmin olisi voinut ratketa: ottelu oli jo lisäajalla ja tilanne 1-1, kun Egypti sai pilkun.

”Tämä oli minulle unelmien täyttymys jalkapalloilijana, Egyptin kansalaisena ja fanina.”

Pilkkua antamaan astui juurikin Salah, joka painoi pallon vastustamattomasti oikeaan ylänurkkaan. Maalillaan Salah varmisti Egyptille paitsi voiton, myös paikan Venäjän MM-kisoissa. Faaraot ovat viimeksi pelanneet MM-lopputurnauksessa vuonna 1990, peräti 27 vuotta sitten, ja Salahn maalin jälkeinen juhlinta olikin tämän mukaista.

Katso Salahn jääkylmä ratkaisu ja sitä seurannut ekstaattinen juhliminen tästä:

https://www.youtube.com/watch?v=Fg6imDGGx2A

Myös Egyptin ensimmäisen maalin tehnyt Salah oli ottelun jälkeen luonnollisesti onnensa kukkuloilla.

”En voi oikein kuvailla miltä minusta tuntuu”, Liverpooliin täksi kaudeksi siirtynyt Salah kommentoi egyptiläismedialle. ”Tämä oli minulle unelmien täyttymys jalkapalloilijana, Egyptin kansalaisena ja fanina. Olen ylpeä että tein egyptiläiset onnelliseksi tekemällä tänään kaksi maalia Kongoa vastaan.”

Egyptin maajoukkue on ollut siitä erikoinen tapaus, että se on niittänyt menestystä Afrikan mestaruuskisoissa vuodesta toiseen, mutta on kokenut MM-kisoihin pääsemisen erittäin vaikeaksi. Faaraot ovat Afrikan mestaruuskisojen kautta aikain menestynein maa, voittaen maanosamestaruuden yhteensä peräti 7 kertaa, muun muassa 3 kertaa peräkkäin vuosina 2006-2010.

MM-kisoihin maa kuitenkin selviytyi nyt vasta kolmannen kerran, aiempien kertojen ollessa jo aiemmin mainittu vuoden 1990 lopputurnaus sekä vuoden 1934 lopputurnaus. Nyt 25-vuotias Salah on kuitenkin lisännyt tähän joukkoon vuoden 2018 kisat ja noussut samalla egyptiläisen jalkapallon tämän hetken suurimmaksi sankariksi.

Liverpoolissa varmasti toivotaan Salahn menestyksen maajoukkueessa kanavoituvan entistä paremmiksi pelisuorituksiksi myös miehen seurajoukkueessa. Huonosti huippunopea laituri ei Reds-uraansa ole missään nimessä aloittanut, tehden seitsemässä Valioliiga- ja kahdessa Mestarien liiga -ottelussa yhteensä 5 maalia. Liverpool on kuitenkin aloittanut kautensa ailahtelevasti, löytyen tällä hetkellä Valioliigassa seitsemänneltä sijalta.

Redsin toiveet olivat ennen kautta korkeammalla, Mestarien liigaan selviytymisen ollessa oletettavasti seuran vähimmäistavoitteena. Seuraavana Liverpoolia odottaa todellinen haaste, kun se kohtaa kotonaan hirmuvireessä olevan Manchester Unitedin. Klassisessa liverpoolilaisten ja manchesteriläisten taistossa panokset ovat korkealla. Liverpool-manageri Jürgen Kloppia miellyttäisi varmasti suuresti, jos Salah ottaisi jälleen sankarin viitan harteilleen ja auttaisi joukkueensa yllätysvoittoon Unitedista.