Advertisement

Mestarien liigan kausiennakko 2017-18

Yleistä

Yksi eurooppalaisen jalkapallon helmistä, Mestarien liiga käynnistyy tänään. Tiedossa on joulukuuhun saakka kestävää taistelua kahdeksassa alkulohkossa. Lohkojen kaksi parasta jatkavat helmikuussa alkaviin jatkopeleihin. Mestarien liigaa pidetään Euroopan kovatasoisimpana sarjana, sillä kilpailussa ovat mukana eurooppalaisten huippusarjojen parhaat joukkueet ja lisäksi useita mielenkiintoisia joukkueita pienemmistä sarjoista.

Viime kaudella ranskalainen Monaco ihastutti monet uskomattoman viihdyttävällä pelillään. Loistavat esitykset Mestarien liigassa tekivät useista Monacon pelaajista kuumaa tavaraa kesän siirtomarkkinoilla. Viime kaudelta muistetaan myös neljännesvälierien uskomaton ottelupari Paris Saint-German – Barcelona. Barcelona oli jo täysin sillassa ensimmäisen ottelun jälkeen, jossa PSG oli kotonaan parempi maalein 4-0. Barcelona kuitenkin nousi, suurelta osin PSG:n täksi kaudeksi siirtyneen Neymar Jr:n huikean peliesityksen vuoksi. Barcelona käänsi otteluparin edukseen 6-1 kotivoitollaan. Ratkaiseva maali nähtiin lisäajalla. Tästä monet muistavat varmasti selostaja Tuomas Virkkusen uskomattoman repeämisen maalin synnyttyä. Tunteita herättäviä hetkiä.

Viime kaudella loppuotteluun etenivät Juventus ja Real Madrid. Cardiffin Millenium Stadiumilla pelattu loppuottelu päättyi Real Madridin juhliin 1-4 voitolla. Ottelun kiistaton hahmo oli Cristiano Ronaldo kahdella maalillaan.

Tänä vuonna Valioliigasta on mukana huimat viisi joukkuetta, kun Manchester United pääsee mukaan viime kauden Eurooppa-liigan voiton myötä. Muut mukana olevat Valioliiga-joukkueet ovat Tottenham, Chelsea, Manchester City sekä Liverpool. Pitkäaikainen kesto-osallistuja Arsenal pääsee hakemaan vauhtia Eurooppa-liigan puolelta tällä kaudella.

 

Lohko A (Benfica, Manchester United, Basel, TsSKA Moskova)
Tämä lohko on ennakkoon hyvin mielenkiintoinen. Jose Mourinhon Manchester Unitedia voidaan ennakkoon pitää lohkon ennakkosuosikkina. Mourinho on erinomainen taktikko, joka hallitsee Mestarien liigan metkut hyvin. Romelu Lukakun ollessa vireessä ja Zlatan Ibrahimovic:n avustuksella hyökkäys tulee olemaan todella vahva. Mourinhon kotimaasta tuleva Benfica on myös erittäin taitava ja kokenut Mestarien liiga-joukkue. Etenkin kotona Benfica on vaikeasti voitettava joukkue jopa Man Utd:n tasoiselle joukkueelle. Benfican brasilialainen hyökkääjä Jonas johtaa kotimaansa maalipörssiä kuudella osumalla ja on riittävä tuottamaan päänvaivaa mille tahansa puolustukselle.

Kuva: Alloverpress.fi

Sveitsiläinen Basel tuo lohkoon oman mausteensa. Basel on historian saatossa onnistunut yllättämään Mestarien liigassa myös suuria joukkueita, varsinkin kotonaan. Vuonna 2011 Basel tiputti jatkopeleistä juuri Manchester Unitedin. Lohko on kuitenkin sen verran tasainen, että Baselin kohtalona on tällä kertaa olla lohkon jumbo. TsSKA Moskova taistelee Benfican kanssa lohkon toisesta jatkopaikasta. Venäjän mestareilla on laadukas joukkue ja karsinnat sujuivat siltä mallikkaasti. Neljässä pelatussa ottelussa se ei päästänyt maaliakaan. Suomen Roman Eremenkoa ei tällä kaudella Mestarien liigassa nähdä, sillä hän kärsii lokakuuhun 2018 saakka ulottuvaa kilpailukieltoa doping-rikkeestä

Arvio: 1. Manchester United, 2. Benfica, 3. TsSKA Moskova, 4. Basel

Lohko B (Bayern München, Paris Saint-German, Anderlecht, Celtic)
Lohkossa on kaksi selkeää ennakkosuosikkia.  Sekä Bayern München että PSG voivat kumpikin voittaa lohkon. PSG:n Neymar-Mbappe-Cavani hyökkäystrio on nopea, monipuolinen ja teknisesti todella taitava. Bayernillä on vastaavasti kivikova puolustus ja ehkä maailman paras maalivahti Manuel Neuer. Joukkue pelaa myös nykysaksalaiseen tapaan organisoitua ja vahvaan pallonhallintaan perustuvaa jalkapalloa, joka on parhaimmillaan erittäin tehokasta. Kärjessä puolalainen Robert Lewandowski on yksi kilpailun parhaista hyökkääjistä. Materiaali Bayernillä on erittäin leveä ja tasokas.

Anderlechtin sekä Celticin kohtalo lohkossa on taistella Eurooppa liigan jatkopelipaikasta. Tämä kaksikko on ennakkoon hyvin tasavahva. Anderlechtissa ei suoranaista tähtipelaajaa ole, mutta erittäin tasavahvalla pelaajamateriaalilla se on kykenevä yllätyksiin. Varsinkin kotona. Celtic on saanut dominoida vuosia Skotlannin sarjaa. Mestarien liigassa on ollut vaikeaa. Ex-Liverpool- manageri Brendan Rodgersin joukkueen tähtenä voitaneen pitää Manchester Citystäkin tuttua Scott Sinclairia, joka on onnistunut karsinnoissa maalinteossa jo kolmesti.

Arvio: 1. Bayern München, 2. PSG, 3. Celtic, 4. Anderlecht

Lohko C (Chelsea, Atletico Madrid, Roma, Karabah)
Lohkoa voidaan pitää ennakkoon toisena ns. kuoleman lohkoista. Kolme erittäin vahvaa joukkuetta, joista oikeastaan ketkä tahansa kaksi voivat edetä jatkopeleihin. Chelsea palaa myös Mestarien liigaan sapattikauden jälkeen. Antonio Conten joukkue on ottanut Valioliigassa kolme perättäistä voittoa. Marco Alonso tuo ison lisäpelotteen hyökkäyspelaamiseen vahvoilla nousuillaan. Atletico Madrid on viime aikoina ollut tuttu näky välierissä asti. Tämä kausi ei tuo siihen poikkeusta. Ranskalaiselta Antoine Griezmannilta voidaan odottaa tehokasta kautta maalien muodossa. Mielenkiintoisen lisämausteen ottelupariin tuo Chelsean Diego Costan huhuttu siirto Atletico Madridiin tammikuussa.

Kuva: Alloverpress.fi

Roma on joukkue, joka pystyy laittamaan yllä olevalle kaksikolle tosissaan kampoihin niin kotona kuin vieraissakin. Kärjessä operoiva Edin Dzeko on parhaimmillaan yksi Euroopan tehokkaimmista hyökkääjistä. Azerbaidzanilainen FK Karabah joutuu lohkossa valitettavasti todella kovaan kouluun. Ennakkoon voisi povata Karabachille jumbosijaa nollalla pisteellä, mutta jalkapallossa yllätykset ovat mahdollisia.

Arvio. 1. Atletico Madrid 2. Chelsea 3. Roma 4. Karabah 

Lohko D (Juventus, Barcelona, Olympiakos, Sporting CP)
Tämän lohkon kaksi ennakkosuosikkia lienevät selvät. Viime kauden finalisti Juventus sekä FC Barcelona tulevat viemään lohkon jatkopaikat. Juventuksella katseet kiinnittyvät puolustukseen sekä sen maestroon, maalivahti Gianluigi Buffoniiin. Barcelonan hyökkäyspelissä on edelleen Neymarin menevä aukko. Lionel Messin sekä Luis Suarezin harteille voidaan kuitenkin laskea paljon ja ne hartiat kyllä kestävät hieman suuremmankin painon.

Olympiakos voi kotona tuottaa tuskaa kovimmillekin joukkueille. Fanaattiset kreikkalaiset osaavat pitää huolta, että tunnelmaa löytyy. Vastaavasti mikäli peli ei kulje, sama joukko saa kotijoukkueen kuulemaan kunniansa. Äänekkäästi. Sporting CP Lissabonista ei ole aivan yhtä laadukas joukkue kuin Porto tai Benfica. Mestarien liigassa ei ole myöskään tullut aivan samanlaista menestystä kuin Portugalin kahdella muulla suurseuralla. Eurooppa-liigan jatkopaikka on kuitenkin täysin sen otettavissa.

Arvio: 1. Juventus, 2. Barcelona, Sporting CP, 4. Olympiakos 

Lohko E (Spartak Moskova, Sevilla, Liverpool, Maribor)
Tästäkin lohkosta on helppo löytää kaksi ennakkosuosikkia jatkopaikkojen ottajiksi. Sevilla on erittäin taitava joukkue, joka pystyy pelaamaan jalkapalloa pallonhallinnan kautta tai vastaavasti iskemään nopeilla vastaiskuilla. Sevilla on aloittanut Espanjan liigan tappiotta. ”Kotiin palannut” Jesus Navas on uusvanhassa seurassaan vielä ilman maaleja, mutta niitäkin on lupa tältä juoksukoneelta odottaa kauden aikana runsaasti. Liverpool pelasi uskomattoman otteluparin saksalaista Hoffenheimia vastaan. 1-2 vierasvoitto antoi hyvät asetelmat Anfieldille toiseen osaotteluun, jossa Liverpool laittoi tuulemaan kunnolla. 3-0 ja ottelu oli ohi ensimmäisen 21 minuutin jälkeen. Lopputulos 4-2 ja otteluparin voitto yhteismaalein 6-3 ei jättänyt mitään jossittelun varaan. Joukkueen Akilleen kantapäänä voidaan pitää puolustusta sekä maalivahtia, mutta hyökkäys Sadio Manén johdolla on riittävän kova jatkopaikan kairaamiseksi.

Kuva: Alloverpress.fi

Spartak, toinen Moskovan suurseuroista on parhaimmillaan erittäin taitava ja vaarallinen joukkue. Venäjän mestari ei kuitenkaan tosissaan luo uhkaa Sevillan ja Liverpoolin jatkohaaveille, vaikka varmasti pelin tai kaksi kyseisiä joukkueita vastaan voikin voittaa. Eurooppa-liigan jatkopelit lienevät joukkueelle realistinen tavoite. Maribor Sloveniasta voi kotonaan luoda Spartakille todellisen haasteen, mutta taso ei tästä lohkosta riitä jumbosijaa pidemmälle.

Arvio: 1. Liverpool, 2. Sevilla, 3. Spartak Moskova, 4. Maribor 

Lohko F (Shaktar Donetsk, Manchester City, Napoli, Feyenoord)
Manchester Cityä sekä Napolia voidaan pitää lohkon varmoina jatkoon menijöinä. Manchester Cityn Mestarien liigataival ei ole toistaiseksi tuonut suurempaa menestystä. Nyt joukkuetta on jälleen kesällä vahvistettu roimasti ja Pep Guardiolan joukkue haluaa varmasti näyttää, että se kuuluu suurseuroihin myös Mestarien liigan mittarilla. Napoli on erittäin taitava ja nopea joukkue. Se on italialaiseksi joukkueeksi hyvin erilainen joukkue. Se osaa myös puolustaa, mutta joukkueen peli perustuu monipuoliseen hyökkäyspelaamiseen. Kolmen pelatun Serie A kierroksen jälkeen Napoli jatkaa sarjassa ilman pistemenetyksiä. Dries Martens-Lorenzo Insigne-Jose Callejon muodostaa erittäin nopean ja monipuolisen hyökkäystrion.

Kuva: Alloverpress.fi

Shaktar Donetsk ja Feyenoord taistelevat Eurooppa-liigan jatkopelipaikasta erittäin tasaisesti. Shaktarin joukkueen sielu Darijo Srna on vielä 35-vuotiaanakin nopea ja todellinen pelote erikoistilanteissa. Feyenoordin paras maalintekijä Hollannin liigassa on Steven Berghuis, joka on tehnyt neljä maalia neljässä ottelussa. Berghuisilta vaaditaan myös Mestarien-liigassa onnistumisia, mikäli joukkue mielii jatkaa pelejä Euroopassa vielä alkulohkon jälkeen.

Arvio: 1. Manchester City, 2. Napoli, 3. Feyenoord, 4. Shaktar Donetsk 

Lohko G (Monaco, Porto, Besiktas, RB Leipzig)
Ennakkoon erittäin tasainen lohko. Tämä on lohkoista oikeastaan ainoa, jossa kaikilla joukkueilla on jollain tapaa realistinen mahdollisuus saavuttaa jatkopaikka. Monaco on kuitenkin lohkon jonkinasteinen ennakkosuosikki. Suuria pelaajamenetyksiä kesällä kärsinyt joukkue on tunnettu kyvystä löytää lähteneiden pelaajien tilalle samantasoiset korvaajat omasta organisaatiostaan. Suurin tähti on tällä hetkellä Ranskan maajoukkueen laituri Thomas Lemar, joka on Valioliiga-seura Arsenalin sekä Manchester Unitedin kiikarissa. Spekulaatiot vievät pelaajaa pois seurasta jo tammikuussa, mutta alkusarjassa Lemar pelaa varmasti Monacon jatkoon.

Lohkon toisesta jatkopaikasta taistelevat kiivaimmin Porto sekä RB Leipzig. Molemmat pelaavat erinomaista jalkapalloa. Porto on erittäin vahva kotijoukkue ja ollut usein viime vuosina pudotuspeleissä mukana. RB Leipzig on ensimmäistä kertaa Mestarien liigassa mukana. Leipzigin nousu Mestarien liigaan on ollut uskomattoman nopeaa, sillä joukkue on perustettu vasta kahdeksan vuotta sitten.

Vaikka turkkilainen Besiktas omaa mahdollisuudet aiheuttaa pistemenetyksiä yllä olevalle kolmikolle ja periaatteessa mahdollisuudet taistella myös jatkopaikasta, on joukkueen materiaali kuitenkin selkeästi lohkon heikoin. Joukkueen tähti Ricardo Quaresma on parhaimmillaan erinomainen pelaaja, mutta peliesitykset ailahtelevat hyvin paljon.

Arvio: 1. Monaco, 2. RB Leipzig, 3. Porto, 4. Besiktas. 

Lohko H (Real Madrid, Borussia Bortmund, Tottenham, Apoel)
Tässä alkulohkoista se toinen todellinen kuoleman lohko. Kolme erittäin kovaa ja laadukasta joukkuetta, mutta vain kaksi jatkopaikkaa on tarjolla. Real Madrid nousee kuitenkin lohkon selkeäksi ennakkosuosikiksi. Cristiano Ronaldon johtama hyökkäys on sarjan ehdottomasti paras. Puolustuksen johtohahmo, kapteeni Sergio Ramos on myös erittäin vahva lisä hyökkäyspelaamisessa. Etenkin erikoistilanteissa.

Dortmund ja Tottenham taistelevat toisesta jatkopaikasta erittäin tasaisesti. Dortmund pelaa tehokasta jalkapalloa, jossa kenttätasapaino on aina balanssissa. Joukkueessa on todella nopeita pelaajia. Keskikenttä Mario Götzen johdolla pystyy luomaan paikkoja liukuhihnalta ja Pierre-Emerick Aubameyang on erittäin tehokas hyökkääjä päättämään niitä. Tottenham on myös laadukas joukkue, joskin sen pelaajarinki on hieman Dortmundia kapeampi. Keskikentän kaksikko Alli-Eriksen pystyy  luomaan tilanteita riittävästi ja kestää vertailun minkä tahansa joukkueen vastaavaan ja Harry Kane on erittäin vaarallinen hyökkääjä. Puolustus on kuitenkin haavoittuvainen ja toisinaan pelisuorituksiltaan ailahteleva.

Kuva: Alloverpress.fi

Apoelin kohtalo tässä lohkossa on se kuuluisa ”kokemuksen” kerääminen. Pelit Euroopassa tulevat vääjäämättä jäämään alkulohkon otteluihin. Ja samoin kuin veikattiin lohkossa C Karabahin kohtaloksi, myöskään Apoelin on hyvin vaikea nipistää lohkossa pistettäkään.

Arvio: 1. Real Madrid, 2. Dortmund, 3. Tottenham, 4. Apoel

Suosikit

Mestarien liigan suola on ollut sen yllätyksellisyys. Sarjasta löytyy lähes jokainen vuosi jokin joukkue, joka yltää uskomattomiin suorituksiin. Viime kaudella se oli Monaco. Mielenkiintoista nähdä löytyykö vastaavanlaista sankaritarinaa tällä kaudella. Suuret ovat suuria. Kun keväällä ratkotaan finaalipaikan kohtalo ja koko liigan voittaja, ovat näissä karkeloissa mukana varmasti aiemmilta kausilta tutut joukkueet Juventus, Real Madrid ja Bayern München.

Aivan päätyyn saakka Valioliiga-joukkueet eivät tule tälläkään kertaa pääsemään. Valioliigan vuodenvaihteen otteluruuhkalla on tapana vaikuttaa pelaajien vireeseen keväällä, kun Mestarien liigan tosipelit alkavat. Manchester United, Manchester City sekä Chelsea ovat suurimmat suosikit menemään pisimmälle englantilaisista joukkueista. Liverpool sekä Tottenham pelaavat ajoittain loistavaa jalkapalloa, mutta molempien pelaajamateriaali on liian ohut viimeisen askeleen ottamiseksi sekä Valioliigassa, että Mestarien-liigassa samanaikaisesti.

 

Avauskierroksen otteluohjelma

Tiistai 12.9.2017

klo 21.45 Chelsea-Karabah
Klo 21.45 Roma-Atl.Madrid

Klo 21.45 Olympiakos-Sporting CP
Klo 21.45 Man Utd-Basel

Klo 21.45 Benfica-TsSKA Moskova
Klo 21.45 Barcelona-Juventus (TV2)

Klo 21.45 Bayern München-Anderlecht
Klo 21.45 Celtic-PSG

Keskiviikko 13.9.2017

Klo 21.45 Liverpool-Sevilla
Klo 21.45 Maribor-Spartak Moskova

Klo 21.45 FC Porto-Besiktas
Klo 21.45 RB Leipzig-Monaco

Klo 21.45 Real Madrid-Apoel
Klo 21.45 Tottenham-Dortmund

Klo 21.45 Shaktar Donetsk-Napoli
Klo 21.45 Feyenoord-Manchester City