Advertisement

Mielipide: Managerille kenkää ja uusi mies välittömästi tilalle – Watfordin pakka sekaisin

Watford palkkasi kesällä portugalilaisen Marco Silvan uudeksi managerikseen. Kunnianhimoinen manageri teki seurassa loistavaa työtä. Seura antoi Silvalle kuitenkin potkut 2-0 vierastappioon päättyneen Leicester-pelin jälkeen. Syyksi seura kertoi Evertonin kosiskeluyritykset Silvaa kohtaan heidän annettuaan potkut Ronald Koemanille lokakuussa.

Seura syyttää tiedotteessaan Evertonia portugalilaisen keskittymisen häiritsemisestä, vaikka ei julkaisemassaan tiedotteessa Evertonia suoranaisesti mainitsekaan. Yleisessä tiedossa kuitenkin on, että Everton teki Silvasta Watfordille tarjouksia tuolloin vapaana olevasta managerinpestistään.

”Watfordin jalkapalloseuran ja Marco Silvan tiet ovat eronneet”, Watford kertoo tiedotteessaan.

”Tämä on ollut vaikea päätös, jota ei ole tehty kevyin perustein. Seura on vakuuttunut, että Silvan palkkaaminen oli oikea ja ilman toisen seuran tarpeetonta lähestymistä, olisimme jatkaneet kukoistamista hänen alaisuudessaan.”

Seuran tekemän päätöksen oikeellisuus riippuu varmasti hyvin paljon siitä, miltä kantilta tilannetta katsoo. Seuran kannalta päätös on varmasti ollut oikeutettu. Watford on tällä hetkellä sarjassa sijalla 10 ja sillä saralla on tullut viime aikoina muutama sija takkiin. Toisaalta Watford on toistaiseksi sen kokoluokan seura, että tuo sijoitus on sille varmasti riittävän hyvä tässä vaiheessa kautta kaikilla mittareilla. Sen sijaan joukkue on voittanut edellisen kerran tapaninpäivänä, kun se voitti Leicesterin kotonaan 2-1. Tätä voittoa ennen se pelasi reilun kuukauden ilman voittoja ja vastaavasti tuon jälkeen voittoja ei ole tullut neljään otteluun. Nämä tarkoittavat sitä, että 11 edellisestä ottelusta joukkueella on vain yksi voitto ja kaksi tasapeliä. Tappioita on kertynyt peräti kahdeksan. Potkut ovat siis täysin perusteltuja, sillä tulokset ovat olleet erittäin heikkoja viime aikoina.

Toisaalta Silva on tuonut joukkueeseen mukanaan voittamisen kulttuuria. Sen alaisuudessa joukkue onnistui alkukaudella kääntämään otteluita loppuhetkillä tasoihin tai jopa voittoihin. Seuralla on ollut nykyisen omistajan, Pozzo-perheen aikana kymmenen manageria, kun mukaan lasketaan Silvan tilalle tullut Javi Garcia. Pozzo-perhe hankki seuran omistukseensa vuonna 2012. Seuralle olisi ehdottoman tärkeää saada manageri, joka onnistuisi pitämään työnsä hieman pidemmän aikaa kuin nykyiset managerit ovat onnistuneet. Joukkue on taloudellisesti vakavarainen ja omistajilta löytyy riittävästi kunnianhimoa nostaa seuran statusta korkeammalle. Jatkuvat ”managerisekoilut” eivät kuitenkaan anna seurasta tai sen omistajista ulkopuolelle kovin hyvää kuvaa.

Kuva: Alloverpress.fi

Minkälainen on sitten Silvan tilalle tullut Garcia? 47-vuotias espanjalainen teki erittäin vakuuttavaa työtä La Liga -seura Malagassa muutama kausi sitten. Garcia johdatti Malagan tuolloin peräkkäisinä kausina kahdeksanneksi ja yhdeksänneksi. Sijoituksien arvoa nostaa hänellä käytössään olleet erittäin rajalliset resurssit. Vertailun vuoksi Malaga on tällä hetkellä La Ligassa viimeisenä ja sen mahdollisuudet pysyä Espanjan pääsarjassa eivät vaikuta tällä hetkellä kovinkaan realistisilta.

Garcia on ollut työttömänä saatuaan potkut Venäjän pääsarjan Rubin Kazanista viime heinäkuussa. Hän on arvostettu manageri, jolle tulos on tyyliä tärkeämpää. Garcian joukkueet pelaavat hyvin organisoitua puolustuspeliä, jossa kenttätasapainot ovat hyvässä hallinnassa. Garcia on ollut ehdolla myös lukuisin La Liga -pesteihin, mutta uusi osoite löytyi lopulta Watfordista.

Tyylillisesti Garcia sopii Englantiin loistavasti. Watfordin sopivuus hänelle joukkueena sen sijaan jää nähtäväksi. Watfordilla on hyvä materiaali Garcialle työstää. Suurempi haaste Garcialle tullee löytymään kentän ulkopuolelta, sillä Watfordilla on Silvan potkujen jälkeen jälleen pakka täysin levällään. Silvan oli tarkoitus olla manageri, joka johtaa seuraa pitkään. Silvaa ei päästetty Evertoniin, mutta managerista luovuttiin pian kosiskeluiden jälkeen, kun Everton oli löytänyt Koemanille korvaajan Sam Allardycesta. Vaikka perusteet Silvan potkuille olivat olemassa ja mikäli huhut managerin keskittymisen puutteesta pitävät paikkaansa, olivat potkut varmasti oikea ratkaisu. Ne vain tulivat erittäin huonoon aikaan ja täysin väärälle seuralle. Watford tarvitsee nyt pitkäjänteisyyttä ja sitoutuneisuutta pitkällä tähtäimellä sekä itseltään uutta manageria kohtaan että uudelta managerilta seuraa kohtaan. Watfordin lähihistoriaa tarkastellessa tämä saattaa kuitenkin