Advertisement

Vaihtopenkki.com Exclusive: Elämän monimuotoisuus on tärkeää Tim Sparville

Sparv on erittäin kokenut jalkapalloilija. Hän on urallaan pelannut monessa maassa ja ollut onnekas seurojen kanssa, joita on saanut edustaa. Nuorena poikana ulkomaille lähtenyt suomalainen on viihtynyt pelaamissaan seuroissa. Matkan varrella konkarille on tullut myös suosikkimaita, jotka nousevat ylitse muiden ja nämä ovat kaikille suomalaisille jalkapallokannattajille hyvin tuttuja kohteita jo vuosien takaa.

”Olen viihtynyt kaikissa seuroissa ja maissa missä olen ollut. Kyllä Hollanti ja Tanska ovat suosikkejani. Molemmissa maissa olen viihtynyt tosi hyvin. Ihmiset ovat olleet avoimia, sosiaalisia, ystävällisiä ja huumorintajuisia. Olen saanut monta hyvää ystävää kentän ulkopuolelta molemmissa maissa.”

”Jokaisesta seurasta sekä maasta löytyy asioita, joita muistan lämmöllä. Olen ollut onnekas saadessani pelata sellaisissa jengeissä, missä asiat ovat olleet kondiksessa. Asiat eivät ole aina näin hyvin Euroopassa.”

Suomalaisten joukkuekavereiden merkitystä Sparv ei väheksy. Pelaajalle ei ole kuitenkaan väliä mistä maasta joukkuekaverit loppujen lopuksi tulevat.

”Ei sillä ole väliä. Hollannissa oli iso ryhmä skandinaaveja, mikä oli mukavaa kentän ulkopuolella. Täällä on pari suomalaista, mikä on myös hienoa, kun voidaan keskenään jutella. Markus Halsti ja minä asumme jopa samalla kadulla. Nopea ja helppo sopeutuminen uuteen ympäristöön on tosi tärkeää jalkapallomaailmassa.”

Sparvin ensimmäinen seura ulkomailla oli nykyisin Valioliigassa pelaavan Southamptonin nuorisoakatemia. Tuolloin suomalainen pääsi pelaamaan joukkueensa mukana FA Youth Cupin finaalissa Ipswichia vastaan. Vaikka kyseessä oli nuorten finaali, on tapahtumalla suuri merkitys Englannissa.

”Merkitys on yllättävän iso. En olisi uskonut, että pelaisin 15000 ihmisen edessä 17-vuotiaana. Se oli iso turnaus, jossa hävisimme Ipswichia vastaan finaalissa.”

Southampton tunnetaan seurana, joka on vuosien varrella tuottanut lukuisia huippulahjakkuuksia Valioliigaan ja ulkomaille. Sparvin kanssa seurassa pelasi samaan aikaan lukuisia huippulahjakkuuksia Gareth Balen johdolla.

”Meillä oli muutamia huippulahjakkuuksia joukkueessamme ja Bale oli yksi niistä. Näin että hänellä oli hyvä potku- ja syöttötekniikka ja että hän oli kunnianhimoinen harjoittelija. Hän on erittäin rauhallinen ja nöyrä kaveri. En osannut odottaa, että hän ottaisi niin isoja harppauksia fyysisellä puolella ja että Real Madrid ostaisi hänet 100 miljoonalla eurolla. Se tuli minullekin pienenä shokkina.”

”Meidän akatemiamme oli loistava ja samasta ryhmästä aika moni on tehnyt hienon uran. Adam Lallana, Theo Walcott, Andrew Surman, Nathan Dyer, Martin Cranie, Dexter Blackstock, Leon Best, Simon Gillet jne. On hieno nähdä, kun entiset joukkuekaverit pääsevät näin pitkälle.”

Nykyisistä joukkuetovereista Rafael Van der Vaar on ehdottomasti kuuluisin pelaaja. Hollantilainen on viettänyt vuosia Englannissa sekä Saksassa Ajax Amsterdamista maailmalle lähdettyään.

”Rafan fyysinen kunto ei ole paras mahdollinen, mutta hänen pelikäsityksensä ja eka kosketus on vielä korkealla tasolla. Toivon aina olevani Rafan joukkueessa, kun meillä on esimerkiksi pallohallintapeli. On harvinaista herkkua pelata samassa jengissä sellaisen pelaajan kanssa. Hän on sen lisäksi loistava tyyppi kentän ulkopuolella ja pystyy kertomaan mielenkiintoisia tarinoita ympäri maailmaa.”

Kuva: Alloverpress.fi

Jalkapalloammattilaiseksi tuleminen vaatii paljon töitä. Iän karttuessa ammattilaisetkin joutuvat muuttamaan harjoitteluaan vääjäämättä sellaiseksi, että kroppa kestää pelaajan saaman rasituksen peleissä ja harjoituksissa.

”Harjoittelu muuttuu iän karttuessa. En pysty enää joka päivä jäämään harjoituksien jälkeen laukomaan vapareita, vaan täytyy olla aiempaa varovaisempi ja fiksumpi. Kulutan paljon aikaa valmistautumiseen ja palautumiseen. Jooga, foamrolling, erilaiset hoidot, hieronta, jääkylpylä, jacuzzi, terveellinen ruokavalio jne. Olen myös ostanut omilla rahoilla monta laitetta, jotka auttavat minua palautumaan harjoituksista ja peleistä. Esimerkiksi Normatecin kompressihousuja, game ready -laite ja Compex.”

”Puoli tuntia ennen jalkapalloharjoitusta, 20 minuuttia harjoituksen jälkeen ja lisäksi vielä illalla menee tunti valmistautumiseen ja palauttamiseen.”

Suomessa on ollut paljon puhetta siitä, kuinka nuorten jalkapalloilijoiden tulisi harjoitella. Asiasta on paljon mielipiteitä ja siitä on tehty myös paljon erilaisia tutkimuksia. Vaihtopenkki.com kysyi Sparvilta hänen mielipidettään siihen, pitäisikö pelaajan keskittyä aikaisin yhteen lajiin vai olisiko monipuolinen harrastaminen parempi vaihtoehto.

”Moni nuori saattaa keskittyä yhteen lajiin liian varhain. En usko sen olevan hyvä idea. Itse harrastin jalkapalloa, salibandya ja yleisurheilua vielä 14 – 15 -vuotiaana. Pidän monipuolista harjoittelua nuorelle parempana. Uskon että se on sekä fyysisesti että henkisesti järkevämpää.”

Lopuksi Vaihtopenkki.com pyysi lähettämään terveisiä toiselle suomalaiselle jalkapalloilijalle. Terveiset lähtivät hyvin lähelle, samalle kadulle.

”Lähetän naapurilleni Make Halstille terveiset: Nyt kun olen laittanut kaksi vuotta ruokaa sinulle, kun perheesi on käynyt Suomessa, niin olisi kiva jos voisit tarjota minullekin joskus. Ei tarvitse olla edes ruokaa. Kahvi riittää.”

Seuraa myös Twitterissä!
@pasi_rosti
@vaihtopenkkicom