Advertisement

Vaihtopenkki.com Exclusive: Huuhkajien kapteenilla edessä suuret haasteet

Vaihtopenkki.com pääsi haastattelemaan Huuhkajien tuoretta kapteenia Tim Sparvia, jolla on käynnissä loistava kausi Tanskassa ja edessään mielenkiintoiset ajat maajoukkueen pelillisenä johtajana. Maajoukkue koki muutoksia Perparim Hetemaj’n sekä Niklas Moisanderin päätettyä maajoukkueuransa. Samalla valmentaja Markku Kanerva päätti tehdä kovana taistelijan tunnetusta Sparvista joukkueen kapteenin.

Kausi Tanskassa on sujunut erinomaisesti. Peliaikaa tulee ottelusta toiseen joukkueen keskikentällä ja Midtjylland taistelee parhaillaan Tanskan Superliigan mestaruudesta.

”Tähän asti kausi on mennyt aika hyvin. Liigassa taistelemme mestaruudesta Bröndbyn ja Nordsjällandin kanssa, mikä on hieno juttu parin heikomman kauden jälkeen. Seura on kunnianhimoinen ja haluaa joka vuosi olla kärjessä mukana, mutta mestaruusvuoden jälkeen me emme ole onnistuneet yhtä hyvin. Vaikka sijoitukset kolme ja neljä ovat paperilla ihan OK, niin ero FC Kööpenhaminalle on ollut liian suuri”, Sparv kertoi.

”Jos pelaat FC Midtjyllandissa, niin tiedät mitä voit odottaa. Seurajohto, fanit, sponsorit ja media odottaa, että voitatte suurimman osan pelistä. Stressi ja paineet ovat luonnollinen osa ammattiurheilua ja sinun täytyy osata käsitellä niitä. Ikä ja kokemus ovat auttaneet minua löytämään oikeanlaisen tunnetilan peleissä.”

Vaikka kausi kotimaan sarjassa on sujunut hyvin, ovat europelit menneet mollivoittoisesti.

”Euroopassa ei mennyt odotusten mukaisesti. Tavoitteemme oli päästää mukaan Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen, mutta se ei onnistunut. Hävisimme lopulta Apollon Limassolille viimeisessä karsintavaiheessa.”

Jalkapalloilija joutuu ammatissaan käsittelemään paljon onnistumisia, mutta myös pettymyksiä. Eurooppa-liigan lohkovaiheesta putoaminen oli tällainen hetki Sparville.

”Häviäminen ei ole ikinä hauskaa. Vaikka ikää ja kokemusta on tullut koko ajan lisää, niin se on vain fakta, etten ole vieläkään löytänyt mikään ”quick fix”- tyylistä ratkaisua. Positiivista on se, että seuraava peli on koko ajan kulman takana. Pelaamalla ja voittamalla pääset tappioiden yli.”

Tappioista toipuminen voi kuitenkin viedä jonkin aikaa.

”Joskus on kuitenkin vain tunnistettava se, että joku tappio sattuu enemmän kuin toinen.”

Tappioista toipumista auttavat myös jalkapallon ulkopuoliset asiat.

”Se mikä henkilökohtaisesti on auttanut, on tiedostaa, ettei elämä ole vain jalkapalloa. Aikoinaan elämässä ei ollut paljon muuta kuin jalkapalloa. Harjoittelin, pelasin ja kun tulin kotiin, istuin sohvalla katsomassa jalkapalloa. Nyt vietän vapaa-aikani aivan eri tavalla.”

Jalkapalloilijan elämä on erittäin vaativaa ja aikaa vievää. Tappioiden aiheuttamista pettymyksistä toipumisen lisäksi muun elämän tärkeys korostuu vanhemmaksi tultaessa.

”Nykyään tarvitsen myös jotain muuta elämässäni jalkapallon lisäksi. Elämän pitää olla tasapainossa. Haluan että minulla on muuta tekemistä, kun tulen kotiin töistä. Sen takia on tärkeää, että minulla on esimerkiksi oma blogi, lukio-opiskelut ja ravintola/sauna projekti Vaasassa. Tyttöystäväni on Tsekeistä eikä ymmärrä juurikaan jalkapallosta. Hän on tietysti myös tärkeä osa elämääni, vaikka me asumme eri maissa.”

”Nämä asiat merkitsevät minulle paljon, koska ne kehittävät minua ihmisenä. Kun saan olla vähän mukavuusalueen ulkopuolella ja tehdä jotain muuta, kuin potkia palloa. Täytyy myös muista että jalkapalloura on lyhyt ja on viisasta alkaa ajoissa miettiä mitä haluaa isona tehdä.”

Kuva: Alloverpress.fi

Mestaruudesta Midtjyllandin kanssa taistelee Bröndby, jossa pelaavat Huuhkajista muun muassa Teemu Pukki sekä Paulus Arajuuri. Sparvin mukaan suomalaisten kesken ei ole suurempaa kuittailua mestaruustaistelun aikana.

”Ei ole. Itse olen pelannut sen verran kauan, että vierasjoukkueessa löytyy melkein aina joku tuttu naama. On kuitenkin hieno nähdä kuinka hyvin Tanskan sarja on sopinut meille suomalaisille ja kuinka tanskalaiset arvostavat meitä ylipäätään.”

Sparv on ollut pitkään maajoukkueen toiminnassa mukana ja nähnyt läpi muutamankin suuremman muutoksen. Nämä ovat muokanneet myös pelaajaan omaa tyyliä johtaa.

”Olen ollut pitkään mukana maajoukkueessa ja nähnyt läheltä miten joukkuetta pitäisi johtaa. Litmanen, Hyypiä, Moisander ja muut ovat tehneet esimerkillistä työtä kapteenina ja olen tosi ylpeä joka ikinen kerta kun itse saan olla kapteeni. Minulla on tulevaisuudessa isot saappaat täytettävinä.”

”Kapteenina yritän näyttää kentällä esimerkkiä. Haluan inspiroida ja motivoida joukkuetta. Vaadin 100- prosenttista keskittymistä harjoituksissa ja pelissä, mutta kentän ulkopuolella haluan olla mukana luomassa hyvää tunnelmaa.”

Hetemaj’n ja Moisanderin lopettaminen maajoukkueessa on paperilla iso asia. Joukkue on saanut nykyisen valmentajan Kanervan alaisuudessa loistavia tuloksia ja myös tuore kapteeni näkee tilanteen erittäin mielenkiintoisena.

”On ikävää että pelaajia lopettaa maajoukkueessa, koska olemme kokeneet uskomattoman paljon yhdessä. Perpan kanssa pelasin jo alle 21:ssä ja olimme mukana viemässä joukkuetta EM-kisoihin vuonna 2008. Olemme viettäneet monta maajoukkueleiriä yhdessä.”

”Meillä on kuitenkin tällä hetkellä todella mielenkiintoinen ryhmä nuorempia pelaajia joukkueessa. Lod, Väisänen, Pohjanpalo ym. ovat sellaisia pelaajia, jotka kantavat tätä joukkuetta jatkossa. Itse odotan innolla sitä, miten nämä nuoret herrat kehittyvät ja ottavat vielä isompaa roolia maajoukkueessa.”

Haastattelun toinen osa julkaistaan torstaina 15.3.2018 klo 10.00. Pysykää mukana!

Seuraa myös Twitterissä!
@pasi_rosti
@vaihtopenkkicom