Viikkokatsaus: Kane maalipörssin kärkeen neljällä maalilla – Sanchez Arsenalin sankari

Chelsea – Watford 4-3

Cesc Fabergasin viime hetken maali toi Valioliigan mestareille voiton maalirikkaassa ottelussa Stamford Bridgellä. Mestaruuden jo ollessa varmistettu, Antonio Conte oli tehnyt peräti 9 vaihtoa aloituskokoonpanoonsa, antaen pienemmälle vastuulle jääneille pelaajille toivottua peliaikaa.

Chelsean legenda John Terry sai niin ikään paikan aloituskokoonpanossa ensimmäisen kerran sitten syyskuun, ja sai kunnian avata ottelun maalitilin. Maali oli Terryn ensimmäinen ja Chelsean 100. maali kaikissa kilpailuissa tällä kaudella. Willianin kulmapotku tavoitti Kurt Zouman, jonka pusku suuntautui Terryä selkään, mutta joukkueen kapteeni reagoi tarpeeksi nopeasti ja onnistui laukomaan pallon tolpan kautta 1-0 tuloksen merkiksi.

Terry ei kauaa maalistansa pystynyt nauttimaan, sillä jo seuraavassa tilanteessa Watford hiljensi Stamford Bridgen kapteenin karmaisevan virheen seurauksena. Kapteenin luokaton puskusyöttö maalivahti Asmir Begovicille tarjosi Etienne Capouelle maalipaikan, eikä hyökkääjä erehtynyt puskiessaan pallon verkkoon. Mutta vain 10 minuuttia tästä ja toisessa päädyssä soi toistamiseen, tällä kertaa Cesar Azpilicuetan toimesta. Chelsean kulmanpotkun purkupallo löysi tiensä Azpilicuetalle rangaistusalueen ulkopuolelle, josta puolustaja pommitti sydämensä kyllyydestä kauden ensimmäisen osumansa, ja tauolle mentiin kotijoukkueen 2-1 johdossa.

Toinen jakso alkoi niin ikään vauhdilla, sillä vain neljän minuutin jälkeen Michy Batsuhuayi iski numerot jo 3-1, Nathan Akén epäitsekkäästä syötöstä. Watford ei maalista tosin lannistunut, koska kavennus maalia odotettiin vain seuraavaan hyökkäykseen asti. Daryl Janmaat väläytteli vaarallisuuttaan vieden Akén upeasti kahville, ennen pallon sijoittamista Begovicin vartioiman maalin takakulmaan.

Kun ottelua oli jäljellä noin 15 minuuttia, Watford iski tasoituksen. Nordin Amrabat toimitti pelivälineen Chelsean rangaistusalueelle, joka parin mutkan kautta löysi tiensä juuri vaihdosta tulleelle Stefano Okakalle, eikä hyökkääjän viimeistely ontunut.

Ottelun voittomaali nähtiin kahta minuuttia ennen täyttä aikaa. Willianin vaikeasti pomppiva pallo tavoitti vaihdosta tulleen Fabregasin boksin rajalla. Vaikeasta syötöstä huolimatta espanjalainen, joka on löytänyt upean vireen loppukautena, onnistui sijoittamaan pallon vasempaan alakulmaan ohi Heurelho Gomesin. Chelsea pääsi täten juhlimaan mestaruuttaan voitolla kotiyleisön edessä.

Voiton myötä Chelsealla on kasassa 29 voittoa Valioliigassa tällä kaudella, jotain mihin joukkue on pystynyt ennen vain kaksi kertaa, kaudella 04/05 sekä 05/06, ja toivovat rikkovan Valioliigaennätyksen Sunderlandia vastaan sunnuntaina.

Watfordin löytää sijalta 16, kaksi pistettä Swansea Cityä edellä. Watford hävisi viidennen ottelunsa peräkkäin, ja päättävät kautensa kotiottelulla Manchester Cityä vastaan.

Arsenal – Sunderland 2-0

Alexis Sanchezin kaksi maalia pitää Arsenalin mukana kamppailussa Mestarien liiga -peleistä.

Arsenal lähti otteluun pakkovoiton edessä, mikäli joukkue haluaa kamppailla neljän parhaan joukkoon sijoittumisesta Liverpoolin sekä Manchester Cityn kanssa. Myös maalien määrällä oli tässä ottelussa merkitystä, sillä kyseisten joukkueiden ollessa melkein tasapisteissä, tehdyt maalit tai maaliero voi saada ratkaisevan roolin.

Vaikka Sanchez onnistuikin maalinteossa kahdesti, kentän paras pelaaja löytyi Sunderlandin maalitolppien välistä. Jordan Pickford teki Arsenalin illan todella vaikeaksi, eikä päästänyt palloa kahta kertaa enempää selkänsä taakse, vaikka Arsenal pääsi laukomaan peräti 36 kertaa. Laukaisumäärä on Valioliigaottelun suurin sitten vuoden 2003.

Pickford joutui venymään parhaimpaansa heti 10. peliminuutin jälkeen Olivier Giroudin päästessä kokeilemaan Aaron Ramseyn keskityksestä. Ensimmäisen jakson aikana Arsenal loi yhteensä 18 maalipaikkaa, mutta ei onnistunut ohittamaan Pickfordia. Arsenalin pelaajien pettymys ja turhautuminen näkyi miehistön valuessa pukukoppiin.

Toisessa erässä Arsenal jaksoi painaa samalla korkealla tempolla, ja palkittiin lopulta Sanchezin ensimmäisellä maalilla. Granit Xhakan nosto yli puolustuslinjan löysi laidalta Özilin, joka jatkoi pallon Sanchezille maalin eteen, eikä chileläinen jättänyt Pickfordille tilanteessa mahdollisuuksia. Vain 10. minuuttia myöhemmin Skhodran Mustafin keskitys löysi maalilta Giroudin, jonka ohjauksen Pickford vielä torjui, mutta palloon ehtinyt Sanchez iski kotijoukkueen ansaittuun 2-0 johtoon. Arsenalin painostuksesta huolimatta tolppaa lähemmäksi lisämaaleja ei päästy.

Arsenal lähtee viimeiselle kierrokselle pisteen Liverpoolia perässä, ja kaksi maalia huonommalla maalierolla. Manchester City puolestaan majailee kolme pistettä edellä, viiden maalin erolla. Lontoon punapaitojen kauden viimeinen ottelu pelataan sunnuntaina Evertonia vastaan. Sunderland varmisti häviön myötä sijoituksensa jumbona kolmannen kerran, jotain mihin ainoastaan he ja Nottingham Forrest ovat tähän mennessä pystyneet. Sunderland antaa hyvästit Valioliigalle Stamford Bridgellä, vieraillessaan kauden mestari Chelsean luona.

Manchester City – West Bromwich Albion 3-1

Manchester City nappasi tärkeät pisteet West Bromwichilta, ja on tuloksen myötä viittä vaille valmis ensi kauden Mestarien liigaa varten. Ainoa mahdollisuus Man Cityn sulamiseen olisi häviö Watfordia vastaan sunnuntaina, sekä Arsenaliin oleva viiden maalin eron hukkaaminen.

Manchester City aloitti maalinteon juuri ennen 25. peliminuuttia. Yaya Tourén syöttö tavoitti Sergio Agueron boksinrajalta, joka jatkoi pallon kantapääkivalla Kevin de Bruynelle puolustusrajan taakse. De Bruyne jatkoi vielä kovan ja matalan pallon Gabriel Jesukselle maalille, joka täten pääsi ohjaamaan tilanteen 1-0.

Vain kaksi minuuttia myöhemmin City tuplasi johtonsa Jesuksen alustaessa de Bruynen osuman takaviistosyötöllä, mistä belgialainen pääsi pommittamaan tarkan ja kovan kudin takakulmaan. Jesuksella on kasassa peräti 6 maalia ja 3 maaliin johtanutta syöttöä yhdeksässä ottelussa.

Yaya Tourén ja Sergio Agueron seinäpeli vapautti Tourén läpiajoon toisen puoliajan alussa, josta kokenut keskikenttäpelaaja laittoi pallon varmasti reppuun ohi maalivahti Ben Fosterin, 3-0. West Bromwich kaunisteli loppulukemat 3-1 juuri ennen ottelun päättymistä Hal Robson-Kanun osumalla, ja City siirtyi juhlistamaan Pablo Zabaletan viimeistä ottelua Etihad Stadiumilla. Zabaleta on edustanut Man Cityä jo peräti yhdeksän kauden ajan.

Manchester City tarvitsee voiton kauden viimeisessä sunnuntaisessa ottelussaan Watfordia vastaan varmistaakseen suoran paikan ensi kauden Mestarien liigaan.

West Bromwichilla on ollut suuria vaikeuksia loppu kaudesta, jatkaessaan voitotonta putkeaan jo peräti kahdeksan ottelun mittaiseksi. Kyseisten otteluiden aikana joukkue on onnistunut maalinteossa ainostaan 3 kertaa, kun pisteitä on kertynyt vaivaiset kaksi. West Bromilla oli 45 pisteellään kaikki mahdollisuudet lyödä seurahistorian piste-ennätyksen Valioliigassa, mutta 49 pistettä on häviön myötä saavuttamattomissa. West Brom yrittää päättää kautensa voittoon matkustaessaan Walesiin Swansean vieraaksi sunnuntaina.

Southampton – Manchester United 0-0

Sergio Romero nousi Manchester Unitedin pelastajaksi upeitten torjuntojen sekä rangaistuspotkutorjunnan myötä. Southampton joutui täten tyytymään tasapeliin kotikentällään. Southampton rikkoi seuraennätyksen neljännellä maalittomalla kotiottelulla peräjälkeen.

Ottelu alkoi ryminällä, sillä vain viiden minuutin pelin jälkeen päätuomari Mike Dean näytti palloa rangaistuspilkulle, Eric Baillyn pelatessa palloa kömpelösti kädellään. Sergio Romerolta mitään poisottamatta, Manolo Gabbiadinin rangaistuspotku oli kuitenkin heikohko, ja peliä jatkettiin 0-0 tilanteessa. Southampton on täten epäonnistunut kolmessa viimeisessä rangaistuspotkussaan. Hetkeä myöhemmin nähtiin Baillyn syötönkatko ja nousu laidalta aina boksiin saakka, mutta yritys suuntautui suoraan päin Fraser Forsteria.

Toinen puoliaika oli aika pitkälti tulitusta kohti Romeron häkkiä, mutta suurin osa suuntautui suoraan päin argentiinalaisvahtia, paria paraatitorjuntaa lukuun ottamatta. Anthony Martial kävi 70. peliminuutilla laukaisemassa pallon tolppaan toisessa päädyssä, mutta sen lähemmäksi maaleja ei päästy.

Manchester United pelasi täten 15. tasapelinsä tällä kaudella ja samanlaista tilastoa saa etsiä aina kaudelta 91/92. United päättää kautensa sunnuntaina Crystal Palacea vastaan, mutta ajatukset ovat punaisten leirissä jo Eurooppa-liigan finaalissa.

Southampton puolestaan päättää kautensa kotiottelulla Stoke Cityä vastaan. Joukkue tarvitsee vähintään tasapelin varmistaakseen kymmenen parhaan joukkoon sijoittumisen.

Leicester City – Tottenham Hotspur 1-6

Harry Kane latoi taululle järkyttävät neljä maalia Tottenhamin murskatessa viime kauden mestari Leicester Cityn. Kane otti täten johdon maalipörssin kuninkuudesta, ja englantilaisesta viides pelaaja Valioliigan historiassa, joka on onnistunut tekemään vähintään 25 maalia peräkkäisillä kausilla.

Tottenham avasi maalihanat 25. minuutilla Heung-Min Sonin murtautuessa läpi laidaltaan. Epäitsekäs syöttö takaviistoon Kanelle ja peli oli 0-1. Vain kymmenen minuuttia tästä ja Son sai kunnian laittaa palloa reppuun. Dele Allin upea nosto puolustuslinjan yli avasi Sonille laukaisupaikan, ja suoraan volleystä lähtenyt viimeistely painui vastuttomasti maalin alakulmaan.

Leicester City pääsi vielä näennäisesti peliin mukaan Ben Chilwellin kavennuksella. Hugo Lloriksen pitkän ulostulon ja huolimattoman purun seurauksena pallo pelattiin Chilwellille vasemmalle laidalle. Tottenham puolustajien peittäessä tyhjää maalia sen verran kun pystyi, Leicesterin laitapakki löysi kun löysikin tarpeellisen kolon ja viimeisteli lukemat 1-2. Tottenham ei maalista lannistunut, vaan anasti kahden maalin johtoasemansa takaisin vain parin minuutin päästä. Toby Alderweireldin keskitys löysi Victor Wanyaman, jonka jatko maali eteen, josta Kane pääsi viimeistelemään illan toisensa.

Ottelun 70. minuutilla Son kunnostautui maalintekijäksi toistamiseen. Kane tavoitti Sonin kuudentoista edestä, josta hienon harhautuksen seurauksena hyökkääjälle siunaantui laukaisutila. Upea ja tarkka kuti kiersi vastuttomasti maalin takakulmaan. Juuri ennen täyttä aikaa Kane viimeisteli kolmannen maalinsa laukauksella kuudentoista rajalta, ja kirjasi täten kolmannen hattutemppunsa Valioliigassa tällä kaudella. Tottenhamin kuudes ja Kanen neljäs maali nähtiin lisäajalla, ja oli melkein identtinen hattutempun sinetöivän maalin kanssa.

Leicester City kirjasi 18. häviönsä tällä kaudella, joka on suurin määrä hallitsevalle mestarille sitten Ipswich Townin kaudella 62/63. Leicester City kamppailee yhä kymmenen parhaan joukkoon sijoittumisesta, ja isännöi Bournemouthia kauden viimeisessä ottelussa. Tottenham pistää kauden pakettiin vieraillessa Hull Cityn luona sunnuntaina.